umak od feta sira i brusnicaFoto: Shutterstock/Stephanie Frey

Umak od feta sira i brusnica predstavlja savršen izbor za praznično predjelo. Kremasto-hrskave teksture, te osvežavajućeg aromatičnog ukusa, ovaj neočekivan umak spaja puno uzbudljivih nota i tekstura, zahvaljujući čemu, bukvalno, predstavlja praznik za sva čula!

Umak od feta sira i brusnica oduševiće i one koji ne jedu meso, mada se odlično slaže sa pečenom svinjetinom, ćuretinom ili piletinom. Stoga, ukoliko ste pobornik maštovitih jela i za praznike želite da oduševite drage goste nečim vrlo ukusnim i posebnim, obavezno isprobajte recept koji sledi u nastavku:

Umak od feta sira i brusnica

Sastojci:

  • 60 ml soka od pomorandže
  • 1 kašičica rendane pomorandžine korice
  • 2 kašike meda
  • 1 šolja smrznutih brusnica
  • 1 grančica majčine dušice
  • 170 g feta sira
  • 170 g krem sira
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 kašičice čilija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike pistaća
  • Umak od feta sira i brusnica: Recept za savršeno ukusno i dekorativno praznično predjelo 1
    Foto: Shutterstock/Stephanie Frey

Priprema:

  1. U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomešajte sok od pomorandže i kašiku meda, pa pustite da provri.
  2. Dodajte smrznute brusnice i listiće sveže majčine dušice, pa vratite na vatru. Smanjite vatru na srednje slabu i kuvajte, uz povremeno mešanje dok brusnice ne počnu da se raspadaju i puštaju sok, oko 7-8 minuta.
  3. Umešajte pomorandžinu koricu i stavite sa strane da se ohladi.
  4. Feta sir malo usitnite prstima, pa ga ubacite u blender ili multipraktik. Dodajte sitno naseckani ili izgnječeni beli luk i čili, pa blendajte dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodajte krem sir i blendajte dalje dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. Tokom blendanja dodajte ostatak maslinovog ulja i blendajte dalje dok se sve ne sjedini. Umak od feta sira i brusnica prebacite u posudu za serviranje, preko njega stavite umak od brusnica i pospite grubo naseckanim tostiranim pistaćima, pa prelijte preostalom kašikom meda.
  6. Posluži uz krekere ili tostirani hleb i uživajte u ovom preukusnom prazničnom umaku! Prijatno!

Izvor: gastro.24sata.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari