Umak od feta sira i brusnica predstavlja savršen izbor za praznično predjelo. Kremasto-hrskave teksture, te osvežavajućeg aromatičnog ukusa, ovaj neočekivan umak spaja puno uzbudljivih nota i tekstura, zahvaljujući čemu, bukvalno, predstavlja praznik za sva čula!
Umak od feta sira i brusnica oduševiće i one koji ne jedu meso, mada se odlično slaže sa pečenom svinjetinom, ćuretinom ili piletinom. Stoga, ukoliko ste pobornik maštovitih jela i za praznike želite da oduševite drage goste nečim vrlo ukusnim i posebnim, obavezno isprobajte recept koji sledi u nastavku:
Umak od feta sira i brusnica
Sastojci:
- 60 ml soka od pomorandže
- 1 kašičica rendane pomorandžine korice
- 2 kašike meda
- 1 šolja smrznutih brusnica
- 1 grančica majčine dušice
- 170 g feta sira
- 170 g krem sira
- 1 čen belog luka
- 1/4 kašičice čilija
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike pistaća
Priprema:
- U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomešajte sok od pomorandže i kašiku meda, pa pustite da provri.
- Dodajte smrznute brusnice i listiće sveže majčine dušice, pa vratite na vatru. Smanjite vatru na srednje slabu i kuvajte, uz povremeno mešanje dok brusnice ne počnu da se raspadaju i puštaju sok, oko 7-8 minuta.
- Umešajte pomorandžinu koricu i stavite sa strane da se ohladi.
- Feta sir malo usitnite prstima, pa ga ubacite u blender ili multipraktik. Dodajte sitno naseckani ili izgnječeni beli luk i čili, pa blendajte dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodajte krem sir i blendajte dalje dok ne dobijete homogenu smesu.
- Tokom blendanja dodajte ostatak maslinovog ulja i blendajte dalje dok se sve ne sjedini. Umak od feta sira i brusnica prebacite u posudu za serviranje, preko njega stavite umak od brusnica i pospite grubo naseckanim tostiranim pistaćima, pa prelijte preostalom kašikom meda.
- Posluži uz krekere ili tostirani hleb i uživajte u ovom preukusnom prazničnom umaku! Prijatno!
Izvor: gastro.24sata.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.