urmašiceFoto: Shutterstock/Gulcin Ragiboglu

Urmašice su poznata tradicionalna poslastica na Balkanu, posebno u Bosni, Srbiji i Hrvatskoj. Prhki fini kolačići obilno natopljeni šečernim sirupom tope se u ustima, a zbog svoje slatkoće, najbolje idu uz jaku tursku kafu ili čaj bez šećera kako bi se fino izbalansirali svi ukusi.

Urmašice se javljaju u raznim varijacijama, pa se tako često dekorišu orašastim plodovima, naročito orasima ili pistaćima, što im daje neodoljivu notu i dozu hrskavosti. Budući da ne zahtevaju puno vremena i truda, lake su za pripremu, pa eto ideje ukoliko vam je ponestala inspiracija na temu domaćih poslastica. Tradicionalan recept za urmašice čeka vas u nastavku:

Urmašice

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 g maslaca (ili margarina)
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • Mleko po potrebi (oko 100 ml)

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 600 ml vode
  • Sok od 1 limuna
  • 1 vanilin šećer
Urmašice - recept za najsočnije i najslađe prhke kolačiće 1
Foto: Shutterstock/Gulcin Ragiboglu

Priprema:

  • U šerpi zagrejte vodu, dodajte šećer, sok od limuna i vanilin šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi.
  • Umutite maslac (ili margarin) sa šećerom dok ne postane penasto.
  • Dodajte jaje i dobro promešajte.
  • Pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i so, pa postepeno dodajte u smesu.
  • Ako je potrebno, dodajte malo mleka da dobijete glatko i mekano testo.
  • Oblikujte male loptice ili ovalne kolačiće, a po želji, možete ih malo ukrasiti viljuškom.
  • Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
  • Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte hladnim sirupom. Ostavite da upiju sirup i ohlade se.
  • Nakon što se potpuno ohlade, možete ih servirati. Urmašice su najbolje kad odstoje dan-dva, jer se tada svi ukusi fino prožmu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari