Urmašice su poznata tradicionalna poslastica na Balkanu, posebno u Bosni, Srbiji i Hrvatskoj. Prhki fini kolačići obilno natopljeni šečernim sirupom tope se u ustima, a zbog svoje slatkoće, najbolje idu uz jaku tursku kafu ili čaj bez šećera kako bi se fino izbalansirali svi ukusi.
Urmašice se javljaju u raznim varijacijama, pa se tako često dekorišu orašastim plodovima, naročito orasima ili pistaćima, što im daje neodoljivu notu i dozu hrskavosti. Budući da ne zahtevaju puno vremena i truda, lake su za pripremu, pa eto ideje ukoliko vam je ponestala inspiracija na temu domaćih poslastica. Tradicionalan recept za urmašice čeka vas u nastavku:
Urmašice
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g maslaca (ili margarina)
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- Mleko po potrebi (oko 100 ml)
Za sirup:
- 500 g šećera
- 600 ml vode
- Sok od 1 limuna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U šerpi zagrejte vodu, dodajte šećer, sok od limuna i vanilin šećer. Kuvajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi.
- Umutite maslac (ili margarin) sa šećerom dok ne postane penasto.
- Dodajte jaje i dobro promešajte.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i so, pa postepeno dodajte u smesu.
- Ako je potrebno, dodajte malo mleka da dobijete glatko i mekano testo.
- Oblikujte male loptice ili ovalne kolačiće, a po želji, možete ih malo ukrasiti viljuškom.
- Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
- Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte hladnim sirupom. Ostavite da upiju sirup i ohlade se.
- Nakon što se potpuno ohlade, možete ih servirati. Urmašice su najbolje kad odstoje dan-dva, jer se tada svi ukusi fino prožmu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.