Urnebes salata je tradicionalno jelo koje se najčešće priprema od krem sira ili feta sira, kisele pavlake, crvenog i belog luka i začina poput mlevene crvene paprike. Ponekad se dodaju i ljute paprike za pikantnost. Ova salata se obično služi kao namaz ili prilog, a popularna je na Balkanu, posebno u Srbiji.
Urnebes salata je poznata po svom intenzivnom ukusu i često se koristi u raznim prilikama – od porodičnih okupljanja do slava i raznih svečanosti. U nastavku pogledajte recept za savršeno kremastu i pikantnu urnebes salatu:
Urnebes salata
Sastojci:
- 200 g krem sira (ili feta sira)
- 100 g kisele pavlake
- 1 veza crvenog luka (sitno seckanog)
- 2-3 čena belog luka (sitno seckanog)
- 1-2 kašičice mlevene crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 2-3 kašike maslinovog ulja (po želji)
- 1 sveža ljuta paprika (po izboru, sitno seckana)
Priprema:
- U velikoj posudi izgnječite krem sir (ili feta sir) viljuškom.
- Dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- U smesu dodajte seckani crveni luk, beli luk, mlevenu crvenu papriku, so, biber i, ako želite, seckanu ljutu papriku.
- Dobro promešajte sve sastojke.
- Na kraju, dodajte maslinovo ulje i još jednom sve dobro sjedinite.
- Urnebes salatu možete poslužiti kao namaz ili prilog. Savršeno ide uz hleb, proju, roštilj i druge tradicionalne specijalitete. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.