Izbeljivanje jaja je prva faza bojenja jaja u belom vinu. Jaja možete izbeleti bez obzira na to za koji način dekorisanja ste se odlučili.
Pošto jaja treba kuvati u belom vinu da bi se dobio željeni efekat, kada ih izbeljujem, kuvam ih oko dva minuta.
Prohlađena jaja istrljam, isperem, vratim u šerpu i prelijem mlakim vinom.
(Bitno je da jaja i vino imaju približno istu temperaturu.)
Jaja farbana u vinu (belom ili crnom) imaju sedefasti sjaj. Možete kombinovati belo i crno vino – dobićete svetliju purpurnu nijansu. U belo vino možete dodati jestive boje (boje za torte i kolače) kako biste dobili neku drugu boju.
Na 1/2 l belog vina biće vam dovoljna 1 kesica jestive boje (3g). Izbeljena jaja prelijte vinom u koje ste rastvorili boju i kuvajte ih 10-15 minuta. Ostavite ih da se ohlade u vinu.
Izvadite ih i ostavite da se osuše. Izbeljena jaja kuvana u belom vinu dobijaju sedefasti sjaj kada se osuše.
Vaša uskršnja jaja su sada spremna za dekoraciju (po želji).
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.