Rolat je uvek dobra ideja, a za Uskrs predlažemo onaj od pilećeg filea, šunke, blanširanog mladog spanaća, sira i kuvanih jaja. Uz to, možete da poslužite pire od celera ili krompira i lisnatu salatu, na radost svih ukućana.
Prilikom umotavanja poslužite se providnom folijom, a kod pričvršćivanja i pečenja papirom za pečenje. Kad ovako umotate rolat, za pričvršćivanje mesa nisu vam potrebni konac niti čačkalice, samo dobro obmotate papirom i krajeve zavežete tako da dobijte oblik bombone, objašnjava na svom blogu O slanom i slatkom, gastroblogerka Sandra Rončević.
Rolat od piletine, šunke, spanaća i jaja
Sastojci (za 6-8 osoba):
- 800 g odrezaka pilećeg filea
- 400 g mladog spanaća
- 1 čen belog luka
- malo muškatnog oraščića
- 150 g tanko isečene šunke
- 4 jaja
- 100 g sira grana padano
- so, biber
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika svežeg začinskog bilja (ruzmarin, timijan, žalfija)
Priprema:
Odreske pilećih prsa dobro izlupajte, malo ih posolite pa složite na komad providne folije jedne do drugih, i to tako da se delomično preklapaju. Preko njih stavite tanko iseckanu šunku, preko nanesite pripremljeni spanać, ali ne do kraja, ostavite barem 8 cm do ivice. Na spanać stavite preostali sir, pa jedno 7-8 cm od ivice na sir složite jaja (jedno do drugog). Uz pomoć folije čvrsto zarolajte (krenite od dela s jajima pa sve prema kraju na kojem nema spanaća). Prebacite na papir za pečenje na koji ste nakapali maslinovo ulje i posuli seckano začinsko bilje, pa čvrsto omotajte u papir i konopčićem zatvorite krajeve (dobićete oblik velike bombone). Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 °C i pecite 30 minuta. Potom izvadite meso iz papira, okrenite grejač na gril, pojačajte temperaturu na 200 °C i dodatno zapecite 10-15 minuta, odnosno dok rolat ne poprimi lepu zlatnu boju. Pečeno ohladite barem 15 minuta, pa isecite i poslužite uz sezonsku salatu i pire od krompira ili celera.
Izvor: vecernji.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.