Uštipci su jedan od omiljenih opcija za doručak na našim prostorima, naročito tokom hladnijih meseci kada nam treba nešto zasitno i toplo za početak dana. Hrskavi spolja i meki i šupljikavi iznutra, uštipci su vrlo ukusno, slasno pecivo, pa se mogu jesti i sami, ali obogaćeni raznim slanim i slatkim dodacima postaju prava mala gozba, i to bez previše potrošenog vremena i novca.
Uštipci se pripremaju od sastojaka koje već imate kod kuće, i to vrlo brzo i lako, pa se ovim obrokom možete počastiti kad god poželite. Ukoliko ste u potrazi sa savršenim receptom koji uspe svaki put – pogledajte ga u nastavku:
Uštipci
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kvasac (suvi ili sveži)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 1/2 praška za pecivo
- Ulje za prženje
Priprema:
- Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa šećerom i malo toplog mleka, pa ostavite da odstoji 10-15 minuta. Ako koristite suvi kvasac, možete ga direktno dodati u brašno.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i kvasac. Dodajte jaja, preostalo mleko, jogurt i ulje, pa mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom mestu da se testo diže oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči u volumenu.
- U dubljoj široj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, pa kašikom stavljajte male količine testa u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatnosmeđi sa svih strana.
- Pržene uštipke stavite na papirni ubrus ili salvetu da upije višak ulja.
- Uštipci su najukusniji topli, uz kajmak, sir, ajvar, jogurt, a jednako ukusni su i u slatkoj verziji – sa omiljenim džemom ili kremom. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.