uštipciFoto: Shutterstock/Alp Aksoy

Uštipci su jedan od omiljenih opcija za doručak na našim prostorima, naročito tokom hladnijih meseci kada nam treba nešto zasitno i toplo za početak dana. Hrskavi spolja i meki i šupljikavi iznutra, uštipci su vrlo ukusno, slasno pecivo, pa se mogu jesti i sami, ali obogaćeni raznim slanim i slatkim dodacima postaju prava mala gozba, i to bez previše potrošenog vremena i novca.

Uštipci se pripremaju od sastojaka koje već imate kod kuće, i to vrlo brzo i lako, pa se ovim obrokom možete počastiti kad god poželite. Ukoliko ste u potrazi sa savršenim receptom koji uspe svaki put – pogledajte ga u nastavku:

Uštipci

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kvasac (suvi ili sveži)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 250 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • Ulje za prženje
Uštipci - toliko ukusni da im nikakav prilog nije potreban 1
Foto: Shutterstock/Cryptographer

Priprema:

  1. Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga i pomešajte sa šećerom i malo toplog mleka, pa ostavite da odstoji 10-15 minuta. Ako koristite suvi kvasac, možete ga direktno dodati u brašno.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i kvasac. Dodajte jaja, preostalo mleko, jogurt i ulje, pa mesite dok ne dobijete glatko testo.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom mestu da se testo diže oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči u volumenu.
  4. U dubljoj široj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, pa kašikom stavljajte male količine testa u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatnosmeđi sa svih strana.
  5. Pržene uštipke stavite na papirni ubrus ili salvetu da upije višak ulja.
  6. Uštipci su najukusniji topli, uz kajmak, sir, ajvar, jogurt, a jednako ukusni su i u slatkoj verziji – sa omiljenim džemom ili kremom. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari