Vasina tortaVasina torta, foto: Vesna Laćarak

Vasina torta potiče iz Paraćina i već decenijama je dao velikih slavlja.

Vasina torta predstavlja pravi srpski kulinarski dragulj, a zanimljivo je da ju je osmislila tašta za svog zeta Vasu kao znak zahvalnosti.
Svojim prefinjenim spojem oraha, badema, pomorandže i čokolade, uz beli šam, ova torta se izdvaja od drugih poslastica.
Bez obzira na to da li je priča o nastanku torte tačna, ono što je važno je da je Vasina torta jedan od srpskih kulinarskih klasika i pravi izazov za pripremu kod kuće. Mnoge srpske domaćice u prošlom veku birale su ovu tortu za značajna slavlja i događaje, zbog čega može izazvati nostalgična sećanja kod nekih.

Vasina torta recept

Potrebni sastojci:

Za koru:

5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika brašna
6 kašika mlevenih badema
1 kašičica ekstrakta vanile

Za prvi fil:

125 ml mleka
4 kašike šećera
200 g mlevenih oraha
4 žumanca
125 g šećera
10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
100 g čokolade za kuvanje
150 g rastopljenog putera

Za drugi fil:

4 belanca
200 g šećera
125 ml vode
1 kašičica soka od limuna

Uputstvo za pripremu:

Kora: Umutiti čvrst sneg od belanaca. Zatim umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, mlevene bademe i ekstrakt vanile. Na kraju, pažljivo pomešati umućena žumanca i sneg od belanaca. Smesu sipati u okrugli pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 25 minuta. Kada se kora ohladi, izvaditi je iz pleha.

Prvi fil: U šerpi prokuvati mleko sa šećerom, pa dodati mlevene orahe i čokoladu. Dodati sok i narendanu koricu pomorandže, zatim žumanca koja su prethodno umućena sa šećerom, i kuvati na pari oko 10 minuta. Ohladiti krem, a zatim umešati umućeni puter dok se sve ne sjedini.

Drugi fil: Umutiti belanca u čvrst sneg, dodajući šećer postepeno. U šerpi prokuvati vodu i šećer, dodati sok od limuna, i dok je još vruće, lagano mešati sneg od belanaca.

Napomena: Ova torta je savršena za posebne prilike i slavlje, donoseći bogatstvo ukusa i eleganciju svakoj prilici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari