Sir gorgonzola, pavlaka, hrskavi orasi i spanać glavni su sastojci za kremast sos bogatog ukusa, koji možete da iskombinujete sa testeninom, njokama ili prelijete preko povrća iz rerne. Umesto spanaća poslužiće i pikantna rukola ili blitva. Ipak, korak koji ne treba jeste tostiranje oraha u suvom tiganju, piše punkufer.dnevnik.hr.
Sastojci za testeninu u sosu od sira i spanaća:
- 250 g testenine
- 20 g maslaca
- 1 srednja ljutika
- 200 ml pavlake
- 100 g mladog spanaća
- 80 g gorgonzole
- 30 g narendanog parmezana
- 30 g oraha, plus za serviranje
- so, biber
Priprema:
- Stavite dubok lonac vode da proključa i skuvajte testeninu prema uputstvu. Sačuvajte šolju vode za testeninu pre nego što je ocedite.
- Za to vreme u dubokom tiganju rastopite maslac i pržite ljutiku na srednje jakoj vatri 1-2 minuta dok ne omekša. Dodajte pavlajku i kuvajte 2 minuta, uz često mešanje. U drugom tiganju kratko popržite orahe.
- Sipajte malo vode za testeninu u tiganj sa ljutikom, pa dodajte spanać i kuvajte minut dok malo ne splasne. Zatim dodajte gorgonzolu i promešajte da se sjedini.
- Kad se sos prokuva, dodajte obarenu testeninu, zatim parmezan i pripremljene orahe. Začinite po želji i odmah poslužite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.