Novo istraživanje Američkog udruženja za srce pokazalo je da osobe koje su preživele srčani i moždani udar nisu bile upoznate s ključnim pokazateljem holesterola.
LDL holesterol, često nazivan “lošim holesterolom”, tiho – ali uporno – predstavlja značajnu pretnju kardiovaskularnom zdravlju, prenosi The Healthy.
Nedavno istraživanje iz 2023. koje su sproveli Američko udruženje za srce i Harris Poll pokazalo je da 70% onih koji su preživeli nisu svesni pojma “loš holesterol” i njegovih implikacija.
Holesterol se u telo može uneti određenim namirnicama, naročito životinjskih izvora poput mesa i punomasnih mlečnih proizvoda. Holesterol putuje kroz krvotok, vezan za lipoproteine. Postoje dve glavne vrste ovih lipoproteina: lipoproteini visoke gustoće (HDL) – poznati kao “dobar” holesterol – i lipoproteini niske gustoće (LDL) ili “loš” holesterol. Zajedno s trigliceridima, oni čine vaš ukupan nivo holesterola.
Budući da loš holesterol obično nema simptoma, mnogi pacijenti nisu ni svesni da su u opasnosti, upozorio je Džozef C. Vu, trenutni predsednik Američkog udruženja za srce.
Povišeni LDL holesterol može dovesti do stvaranja masnih naslaga ili plakova u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo novo istraživanje pokazalo je da je 75% osoba koje su preživele srčani i moždani udar izavilo da imaju visok holesterol, ali samo je 49% prepoznalo potrebu za snižavanje.
Da biste smanjili holesterol, sledite ishranu koja je bogata voćem, povrćem, žitaricama od celovitog zrna, ribom i orašastim plodovima te minimalizujte crveno meso i punomasne mlečne proizvode, prenosi n1info.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.