Kako dolazi hladnije vreme, nekako smo i mi mirniji, staloženiji, ulazimo u sezonu ušuškanosti, čajeva i slatkiša.
Ljudi često misle da vegani ne mogu da jedu slatkiše jer se u velikom broju recepata na spisku sastojaka nalaze mleko ili jaja, međutim, nije tako.
Većina recepata se može veoma lako veganizovati, kako slatkih, tako i slanih. Palačinke, bajadere, bombice, najrazličitije torte – sve što vam padne na pamet.
Kravino mleko se u receptima zamenjuje biljnim mlekom (od badema, soje, pirinča, kokosa, ovsa), a jaja se zamenjuju mlevenim lanom, akvafabom (vodom od kuvane leblebije), pireom od jabuke ili polovinom pasirane banane.
Uz malo korekcija i maštovitosti (i našu malu pomoć), vašu trpezu će krasiti mirisan i ukusan kolač zbog kojeg nijedna životinja nije patila, a koji je pritom i zdrav!
Ljudi često kažu da krava daje mleko, a kokoška jaje. Ako se na trenutak izmestimo iz uverenja koja su nam nametnuta tradicijom, možemo li se zapitati da li je to zaista tako?
Da li nam te životinje dobrovoljno nešto daju ili mi to od njih, ipak, nasilno uzimamo? Sigurno da će ova premisa naići na otpor mnogih, jer smo godinama (čak decenijama!) učeni da je naše pravo da uzimamo, jer prosto možemo.
Većina ljudi neće podržavati nasilje na životinjama, naučeni smo da volimo životinje, ipak, uglavnom je ta ljubav usmerena na pse i mačke. Učeni smo da je normalno da jedemo jedne a volimo druge, da je u redu da unosimo delove nečijeg tela u sebe i da ne vidimo ništa čudno u tome. Učeni smo da to tako treba.
Konstantno preispitivanje sebe, otvorenost za nove informacije i promene, učenje i menjanje je nešto čemu treba da stremimo, jer samo tako možemo postati bolji, prema drugima i prema sebi. Hajde da danas napravimo malo svesnije i zdravije izbore. Hajde da probamo nešto novo, drugačije. Hajde da nam ova jesen miriše na pozitivne promene i dobrotu.
Banana hleb
Sastojci:
- 4 zrele banane (da imaju dosta crnih tačkica)
- ¼ šolje suncokretovog ulja
- ¼ šolje bilo kog biljnog mleka (npr. sojinog)
- 2 kašike agava sirupa (ne treba puno zaslađivati jer su banane već slatke)
- 1 kašika suncokretovog semena (sirovog, oljuštenog)
- 1 kašika bundevinog semena (sirovog, oljuštenog)
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje pšeničnog brašna
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- vanilin šećer za ukras
Recept je prilično jednostavan i za pripremu je potrebno svega 15–20 minuta.
Bitna stvar kod ovog recepta je zasebno mešanje suvih i tečnih sastojaka.
Za početak, u jednoj činiji viljuškom ispasirajte banane. U tu smesu dodajte ulje, ekstrakt vanile, agavu i biljno mleko.
U zasebnoj činiji pomešajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i so i lagano pomešajte dve smese. Pred kraj mešanja dodajte semenke, ili šaku-dve suvog grožđa ili bilo koje druge semenke i suvo voće.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i u tepsiju ubacite pak papir ili silikonsku podlogu za pečenje. Ovaj kolač je potrebno peći oko 45 minuta (u zavisnosti od jačine rerne može se peći malo kraće, odnosno duže), a kada ga izvadite potrebno je da bar 10 minuta bude pokriven krpom kako bi ostao mekan i sočan!
Banana hleb možete kombinovati sa svim slatkim namazima u kući ili ga jesti bez ičega, jer je zaista pravi jesenji lagani kolač.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.