Proteklo je godinu dana od kako je udruženje Sloboda za životinje startovalo sa internacionalnom akcijom Vegan izazov 22.
U protekloj godini je oko 4.000 ljudi donelo odluku da isproba veganstvo 22 dana te da posle toga donesu odluku za sebe.
I Srbija pokazuje tendenciju koju već ima Evropa i svet – da mnogi ljudi žele da prežu ili bar isprobaju biljnu ishranu.
Mnogi učesnici ostajali su po nekoliko krugova po 22 dana u FB grupi Vegan Izazov 22 jer im je bila od pomoći podršaka koju su tu dobijali. Mnogi su rekli – nikad više nazad, šteta što nisam odluku donela/doneo ranije.
Inače u Vegan Izazovu-22 ne verujemo u brojanje kalorija ili merenje obroka. Možete pogledati na sajtu neke od recepata učesnika: https://vegan-izazov22.com/ recepti/ ili neki od edukativnih videa https://vegan-izazov22.com/video/
Izbalansirana ishrana na bazi biljaka može vam pomoći da izgubite ili da zadržite kilograme. Pored toga, mnoga istraživanja pokazuju da veganska ishrana može biti korisna u sprečavanju srčanih bolesti i dijabetesa, jer vegani uglavnom nisu gojazni. Više o tome možete pročitati u savetima nutricionista u Izazovu.
Generalno, nema potrebe za merenjima porcija, osim u nekoliko slučajeva. Ako ste upoznati sa standardnim dijetama za mršavljenje, to može izgledati zbunjujuće.
Nutricionisti mentori su u izazovu tu pomognu ako ste zainteresovani da izgubite kilograme ili zadržite trenutnu težinu. Dakle u Izazovu nećete pronaći nijednu dijetu – već samo savete koji će vam pomoći da razvijete zdrave navike u ishrani kao deo uravnoteženog načina života.
Znači nema potrebe za merenjima veličina porcija – ali kada sastavljate svoj obrok, dobra je ideja da polovinu svog tanjira napunite povrćem, jednu četvrtinu mahunarkama i jednu četvrtinu celovitim žitaricama. Ako želite, umesto zrna možete da povećate proporcije povrća i mahunarki. Današnji recept je dobar primer za to.
Evo šta nam kaže Natalija Dubrovina, jedna od učesnica Izazova kako je došlo do toga da se odluči za izazov i kako joj je bilo u toku Vegan izazova:
„Prijatelj koji je sedeo svakog ponedeljka pored mene na predavanju nosio je sa sobom uvek ručak „za posle“ koji nikada nije sadržao ni jedan proizvod životinjskog porekla. Na moje pitanja zašto mora da mi pravi zazubice baš svakog ponedeljka na najdužem predavanju u semestru, negde na sredini semestra preporučio mi je par dokumentaraca kao objašnjenje.
Odradila sam od njega zadati domaći zadatak jer bilo kakav film umesto spremanja ispita je dobra ideja. Te nedelje sam odlučila da postanem nešto potpuno nezamislivo do tad – vegan.
Od početka sam znala da je ovo ispravna odluka za životinje, planetu, kao i za mene, ali ova odluka je otvorila milion potpitanja: Odakle ću dobiti protein? Da li će me se baba odreći preko oglasa? Da li je ono prekjuče bio moj poslednji sladoled ikada?
Prvi korak mi je bio da se dobro informišem i edukujem. Resursa ima dosta, pa čak i previše, što može da zakomplikuje stvari. Naišla sam na Vegan Izazov 22. Kao sportisti sa velikim takmičarskim duhom reč “izazov” je bila dovoljna.
Ali sam brzo shvatila da je ova grupa idealno mesto za početnike jer ste okruženi ljudima koji su prolazili ili prolaze isto što i vi, kao i da su svi više nego srećni da vam pomognu i odgovore na svako pitanje, pohvale recept i podele svoje kulinarske tajne. Nutricionisti su takođe deo ove grupe kako bi otklonili dileme i obezbedili zdrav prelazak na biljnu ishranu.
Lično, što se tiče mog prelaska na biljnu ishranu, imala sam samo jednu zamerku, a to je što to nisam učinila ranije. I da, unosim dovoljno proteina, mleko nije neophodno za dobar sladoled, a baba se raduje svakom novom receptu jer skromno da vam kažem, svesna je ko je bolji kuvar.
I evo i da sa čitaocima Danas-a podelim svoj recept
Budina činija – Buddha Bowl
Zagrejati rernu na 220 stepeni.
Na pleh položiti:
- leblebije (prethodno kuvane ili iz konzerve) dobro prosušite jer će biti hrskavije ako nisu vlažne
- batat slatki krompir isečen po dužini na pola.
- crvenu papriku
- Začiniti po želji, ja sam koristila so, biber, bosiljak i ljutu papričicu (chili flakes)
- Peći oko 20-25 minuta
U činiju dodati:
- Mix zelenu salatu
- Paradajz
- Krastavac
- Avokado
Za sos:
- U 1 isceđen limun potopiti 2 sitno iseckana češnja belog luka pa dodati
- kašiku i po tahinija
- kašičicu agava sirupa
- kašiku nutritivnog kvasca
Kada poređate sve u činiju, preliti sve zapačenim susamom i opciono dodati semenke suncokreta i golice
Dragi čitaoci Danasa – Nadamo se da vam se dopada recept i sve što ste pročitali ovde, očekujemo vas na Vagan Izazovu 22 ! Prijavite se! Sada počinjemo sa drugom godinom i novim Vegan izazovom od 22 dana, tako da se možete prijaviti na vegan-izazov22.com. Ako ste već duže vreme vegani a želeli bi da podelite to iskustvo i sa drugima – dobrodošli ste na obuku za mentore. Prijava za buduće mentore takođe je moguća preko navedenog sajta.
Svi ste dobrodošli – i iskusni i oni koji žele tek da počnu!
Posetite
www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.