Vege recept: Burgeri 1Foto: Ivana Petković

Statistike govore da broj vegana raste jako velikom brzinom. Šta je razlog? Da li interesovanje za sopstveno zdravlje, stanje planete ili potrebe da se promeni loš odnos prema životinjama kao osećajnim bićima?

Sve više ljudi traži osnovne informacije o ovom načinu ishrane i života sa kojima se ljudi trude da neeksploatišu životinje koliko god im je to moguće.

Koliko vi znate o veganstvu?

Evo jednog jednostavnog kviza, inače to je Izazov #2 pomoću koga možete i vi kao i učesnici Vegan Izazova 22 videti kakvo je vaše znanje o veganstvu. Odradite ga, zabavan je i informativan.

https://qz.app.do/koliko-znate-o-veganizmu-izazivamo-vas-da-odradite-ovaj-kviz

U izazovu nutricionistkinje Danijela Tepša i Ivana Bilić Slavkovski stalno su dostupne učesnicima ali i pored njih toga postoje u albumima odgovori nutricionista o najčešćim pitanjima.

Jedno pored mnogih od čestih pitanja je da li veganska ishrana omogućava dovoljno kalcijuma?

Evo odgovora:

Veganska ishrana pruža obilje izvora kalcijuma! Kalcijum možete pronaći u belom pasulju, brokoliju, tahiniju, organskom tofuu i još mnogo čemu. Ali postoji više načina da naše kosti održimo zdravima … znatiželjni?

Pročitajte prateći tekst.

Koliko kalcijuma nam je potrebno? Zavisi koga pitaš.

Prema američkim smernicama, trebalo bi da konzumirate 1000-1200mg dnevno – vrlo velika količina. U Britaniji, preporuka je samo 700 mg dnevno.

Uravnotežena veganska ishrana obično sadrži ovu količinu, pogotovo kada se redovno konzumiraju namirnice bogate kalcijumom, poput tofua, sojinog mleka, belog pasulja, tahinija, seitana, pomorandže i zelenog povrća (poput brokolija, kupusa, boranije).

Na osnovu nekoliko studija moguće je da veganima može biti potrebno samo 500-600 mg kalcijuma dnevno, ali nema dovoljno dokaza koji bi promenili trenutnu preporuku za unos kalcijuma.

Drugi važan nutrijent za jake kosti je vitamin D. Iako bi u idealnom slučaju ovaj ključni vitamin dobijali iz sunca, većina nas ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti tokom napornih dana – zbog čega mnogi ljudi imaju nedostatke, bez obzira na ishranu. Uvek je dobra ideja da proverite nivo vitamina D s vremena na vreme i po potrebi uzeti suplement. Ako već znate da bi trebalo da uzimate suplement, slobodno nas pitajte u grupi. Imajte na umu da mnogi suplementi vitamina D nisu veganski – ali možemo vam pomoći da pronađete one koji jesu.

Imajte na umu da je redovno vežbanje najbolji način da vaše kosti budu zdrave i jake.

Pitali smo učesnike Vegan Izazova 22 koji su njihovi motivi da se odvaže i probaju veganstvo 22 dana.

Vege recept: Burgeri 2
Foto: Ivana Petković

Ivana Petković je na prošlom izazovu bila jedna od aktivnijih i evo šta kaže o Vegan izazovu:

“Podsticaj za isprobanje veganstva 22 dana, Vegan Izazov22,  bio je slučajan, kada sam na instagramu pogledala video Novaka Đoković u kome je govorio da meso kao meso i u zdravom gajenju uopšte nije zdravo za ishranu. Žalosno je kako se tretiraju danas životinje i to mi je bio dodatni motiv!

Većina prijatelja me je podržavala kada je saznalo da ću postati vegan, ali su za sebe mislili da oni ne bi mogli. Ipak drugarica koja je već vegetarijanac planira da pređe u vegane. Prosledim joj uvek recept i ona je sva jela probala. Neki od najbližih su me podržavali, a neki su bili skeptični. Budućnost će biti veganska za zdravije ljude i prirodu. Takođe za opstanak životinja, bez izumiranja vrsta.

Većina nije svesna pogubnog uticaja upotrebe mesa za ishranu, jer je pogubno za ljude i za životinje. Sve što je vezano za masovni uzgoj životinja štetno je, jer ugrožava opstanak vrsta i opšte stanje planete.

Šta misliš o tome kad ljudi kažu: Volim ukus mesa i nemogu ga se odreći?

Na kraju bi htjela pohvaliti grupu Vegan izazov 22, jer su dobra podrška, savetnici i prijatno je sa njima sarađivati i družiti se, ko voli izazove i želi se prdružiti grupi, neće zažaliti, sve iskrene preporuke”

Evo i Ivaninog recepta za ukusne burgere koje je spremala u toku izazova:

Burgeri

Sastav:

  • 100g leblebije sirove
  • 5 cm štapnog celera
  • 1 šaku zelene boranije
  • 1 šaku zamrznutog povrća za đuveč
  • 1 crni luk
  • 2 dl vode
  • 1 kk maslinovog ulja, 1 kk kurkume, 1/2 kk karija, 1/2 kk đumbira,
  • 1 kk suvog peršuna, 1 kk rukole, 1 kk himalajske soli, 1 kk mlevenog bibera, 1/2 kk ljute tucane paprike, 1 kk aleve paprike, za sjedinjavanje mase 1 kašiku mlevenog lana.

Priprema:

Vege recept: Burgeri 3
Foto: Ivana Petković                   

Leblebiju potopiti prethodno veče, sutradan isprati sipati kašičicu sode pa kuvati dok ne omekša. Kada se prehladi samleti u secku.

Crni luk prodinstati sa malo vode, i na kraju dodati malo maslinovog ulja, dok se luk dinsta u drugi tiganj duboki sipati u vodi začine kurkumu, kari i đumbir, ubacila mešavinu za đuveč zamrznut i zelenu boraniju, takođe i štapni celer.

Kuvati oko 10 do 15min, izgnječitiga viljuškom i onda ubaciti začine, suvog peršuna, rukole, himalajske soli, mlevenog bibera, tucane paprike, začinske paprike, i na kraju malo belog luka u prahu, 1 kašiku mlevenog lana.

Oblikovati burgere i premazati maslinovim uljem, staviti na pek papir i peći na 180° u zagrejanoj rerni 10 min, pa okrenuti i peći još 15 minuta. Prijatno.

Priključite se prijavom  na vegan-izazov22.com.  Za sada je prijavljen preko 2.800 učesnika Vegan izazova, hoćete li učestvovati i vi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari