U današnje vreme je lako preći na vegansku ishranu i bez ikakvih odricanja jer postoji toliko zamena za poznate ukuse koje smo voleli i sve je dostupno svima.
Sastojke možete bez problema naći po svim većim marketima i prodavnicama zdrave hrane i po sasvim pristojnim cenama.
Pa zašto onda ne bi prihvatili izazov i pokušali da napravite nešto što će oduševiti sve oko vas. Ovoga puta to je dimljeni losos.
Dimljeni ‘losos’
Potrebno je:
2-3 velike šargarepe
Za marinadu:
- 2 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašičice soja sosa
- 1 kašičica tečnog dima
- 1/4 kašičice soli
- 1 list nori alge (možete i bez njega)
Postupak:
– Ljuštilicom za krompir izvući šnite od šargarepe i kratko ih kuvati na pari da omekšaju, 5-8 minuta.
– Napraviti marinadu tako što ćete sjediniti sve sastojke, nori naseckati na krupne komade i ubaciti u to.
– Šargarepu prebaciti u marinadu dok je još topla i pažljivo promešati da se sva obloži.
– Ostaviti preko noći u frižideru da upije ukuse.
– Servirati na tostiranom hlebu sa krem sirom, zelenim maslinama i svežom mirodjijom.
Recepte Ivane Nikolić možete naći i na Instagram profilu @hipster.in
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.