Ove nedelje sam za vas spremila jedno tradicionalno italijansko jelo koje je uz malo mašte veoma lako pripremiti na veganski način.
Svež bosiljak i paradajz u kombinaciji sa domaćom rikotom od tofua i spanaćem su simfonija ukusa koja će se dopasti svim ljubiteljima mediteranske ishrane. Ovo jelo osim što je ukusno, obiluje proteinima i držaće vas sitim satima!
Kaneloni sa nadevom od veganske rikote i spanaća
Za rikotu:
- 400g tvrdog tofua
- 40g nutritivnog kvasca
- kora i sok jednog limuna
- 150ml sojine pavlaka(ili mleka)
- kašika maslinovog ulja
- kašičica soli
- bosiljak
- 400g smrznutog spanaća
- 2 čena belog luka(ili 2 kasicice belog luka u granulama)
za sos od paradajza:
- 700ml pasate od paradajza
- šaka bosiljka
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- 10ml maslinovog ulja
- so po ukusu
Ostali sastojci:
- 100g veganskog sira
- 100ml sojine pavlake
- bosiljak za ukrašavanje
- 250g kanelona
Na zagrejano maslinovo ulje, dodajte iseckani beli i crni luk. Kada je luk pustio aromu i omekšao, dodajte pasatu i posolite sos. Krčkajte ga 15 minuta na srednjoj vatri dok se malo ne redukuje. Pred kraj, dodajte krupno iseckani bosiljak.
U secka ubacite sve sastojke za rikotu i sameljite dok rikota ne postane kremasta i svi sastojci ne budu lepo izmešani, zatim dodajte odmrznuti i ocedjeni spanać i sameljite i njega.
Smesu ubacite u kesu za zamrzivač na kojoj je potrebno izbušiti manju rupicu da biste lakše napunili kanelone. Punite kanelone rikotom sa spanaćem i redjajte ih u posudu posutu tankim slojem paradajz sosa.
Kada ih sve poredjate u posudu, prelijte kanelone ostatkom sosa. Pecite ih 35 minuta na 200C. Nakon toga, izvadite kanelone iz rerne, prelijte ih preostalom pavlakom i pospite ih veganskim sirom, vratite ih u rernu na jos 10 minuta. Poslužite kanelone tople sa malo svežeg bosiljka.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.