Vege recept: Posne palačinke od spelte 1Foto: Olivera Rosić

Palačinke od speltnog brašna nisu potpuno bez glutena, ali je spelta daleko zdravija i izaziva manje tegoba kod osetljivih osoba u odnosu na pšenicu koja je višestruko izmanipulisana i modifikovana.

Koristili smo oštro, integralno brašno od spelte, sa organskog poljoprivrednog domaćinstva iz Vojvodine, pa palačinke nisu ispale idealno tanke kao kada se prave od belog brašna za fina peciva.

Oko 700 gr speltnog brašna dodate u posudu blendera od 2l (koristila sam Vitamix) dva prstohvata crne himalajske soli i dva prstohvata smeđeg šećera od trske, kašika kokosovog ulja, 2 dcl biljnog mleka po želji (pirinčano je divno), i mineralna gazirana voda koju dolivate po potrebi.

Smesa se obrađuje u blenderu tako da bude homogena, a gustina treba da bude kao i kod običnog testa za palačinke, zato polako dolivajte mineralnu gaziranu vodu.

Vege recept: Posne palačinke od spelte 2
Foto: Olivera Rosić

Pecite palačinke na kokosovom ulju na uobičajen način, u tiganju ili pekaču velikom kašikom za sipanje dodajte smesu i tiganj i zatim razlijte, što tanje.

Kada su palačinke ispečene, možete ih filovati po želji: Za predbožićne praznike i Badnji dan, predlog je namaz od suncokreta, dosta mešane sveže salate, nasečen avokado, chery paradajz, maslinke…..

Za slatku varijantu možete izabrati presni džem od suvog voća, soka od pomorandže i urmi, krem od tahinija i rogača ili neki drugi slatki posni namaz.

Olivera Rosić, je etička veganka, zaljubljena u kulinarstvo, autorka zbirke recepata „Presno Gurmanski“ , osnivač i predsednica centra VEGASTA; Borac za prava svih životinja, ljubitelj života na selu.

Uživa u kreiranju toplih, rustičnih enterijera, fotografiše, piše, kreira web sajtove, putuje.

Zalaže se za svesno biranje hrane, pripremu obroka i svega što kupujemo. Mi svi još uvek imamo mogućnost da izaberemo šta ćemo jesti, gde ćemo živeti i šta ćemo kupovati. Možete je pratiti na sajtu Olivera Rosić s ljubavlju kreativni blogovanje i preko Facebook stranice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari