Predstavljamo vam jedno od omiljenih jela naše nove vegan blogerke Tijane Zdravković, veoma elegantno ali za pripremu jednostavno jelo.
Rižoto sa lisičarkama može biti ručak za specijalne prilike kada želite da se počastite i ne štedite na kvalitetnim sastojcima ali i svakodnevni brzi ručak jer ne zahteva dugu pripremu.
Ovo je jelo kojem ni jedan gurman ne može odoleti i možete koristiti bilo koje dostupne pečurke.
Sastojci:
- 400g pečuraka – 200g šampinjona i 200g lisičarki
- 2 kocke za supu rastvorene u 1.5l vode
- 300ml suvog belog vina
- 20ml kvalitetnog maslinovog ulja
- 2 ljutike ili 1 manji crni luk
- 3 čena belog luka
- 1/2 kašičice belog bibera
- 10g suvog vrganja
- 50g veganskog sira
- kasika nutritivnog kvasca
- 1/2 kašičice majčine dusiše
- 350g pirinča za rižoto(arborio)
Priprema:
Pirinač operite i ostavite da se dobro osuši. Pečurke očistite i isecite na krupnije komade. Isecite ljutiku ili crni luk. Napravite bujon tako što cete 2 povrtne kocke za supu rastvoriti u 1.5l vode i zagrejati da bi supa bila topla kada je dodajete u pirinač. Zagrejte maslinovo ulje i dodajte pečurke, pržite ih na srednjoj vatri dok sva tečnost ne ispari a pečurke ne postanu mesnate i ne dobiju zlatkastu boju.
Pažljivo ih ocedite od viska ulja i izvadite ih iz tiganja i ostavite za kasnije.
Na preostalom ulju dinstajte sitno iseckanu ljutiku ili crni luk, zatim dodajte iseckani beli luk i nakon toga pirinač. Uz konstantno mešanje tostirajte pirinač oko 1 minut.
Zatim nalijte belim vinom i krčkajte dok sav alkohol ne ispari. Začinite belim biberom i majčinom dušicom. U pirinač dodajte 10g iseckanog suvog vrganja.
Nalijte otprilike solju toplog bujona u pirinač i lagano mešajte jelo na srednjoj temperaturi. Dodajte malo po malo bujona svaki put kada većina tečnosti ispari. Kada je pirinač gotov, umešajte nutritivni kvasac i izrendani veganski sir. Rižoto bi trebalo da bude kremast i da zrna pirinča budu meka ali da se ne raspadaju.
Rižoto servirajte u vidu visoke kupe, zatim preko njega poslužite pečurke, i poprskajte s malo maslinovog ulja. Ja sam rižoto ovog puta poslužila uz bele špargle ali ga mžzete služiti uz bilo koje sezonsko povrće.
Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.
Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.