Za ovaj veganski recept nije potrebno ni mnogo vremena ni mnogo truda. Brzo i lako se sprema, a to je i te kako važno u letnjem periodu, kada se ne preporucuje duži boravak u kuhinji pored vrućeg šporeta.
Namirnice za ovaj kremasti i bogati rižoto su raznovrsne i doprinose punoći ukusa.
Veganska ishrana je sve vise popularna i kod nas i u svetu. Doprinosi boljem psihofizičkom zdravlju, očuvanju planete, zaštiti životne sredine i spasenju farmskih životinja.
Za sve koji žele da znaju više o stradanju životinja na farmama, preporučujem da pogledaju video od 4. maja na FB stranici Earthling Ed: How animal farmers created a new neurological desease.
Svima koji brinu o svom zdravlju, budućnosti svoje dece i planete Zemlje preporučujem veganstvo kao vid života u skladu sa sobom i prirodom.
Uživajte u slasnim zalogajima sa svešću da nikom nije oduzet život da biste imali ukusno i zdravo jelo.
Potrebno:
- časa basmati pirinča
- šargarepa
- štap celera
- četiri ili pet pečuraka po izboru
- dva mlada luka
- četiri zelene špargle
- povrtna kocka za supu
- dva lovorova lista
- malo đumbira
- veza peršuna
- šaka kuvanog kestenja
- četiri ili pet čeri paradajza
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržiti mladi luk, narendani đumbir i šargarepu, posle dva-tri minuta dodati basmati pirinač, povratnu kocku za supu i casu vode, poklopiti i na blagoj vatri prziti sedam minuta. Potom dodati pečurke, špargle, sitno iseckan štap celera, pažljivo promešati i još dva minuta prziti.
Na kraju posuti peršunom i poslužiti sa čeri paradajzom i kuvanim kestenjem.
Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.
Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.