Vege recept: Sir od suncokreta

Svakog ponedeljka na portalu Danasa veganski recepti

Ostavite komentar


  1. Sir se proizvodi od mleka, a ovo je neki bućkuriš od suncokreta. S druge strane, ne vidim kakvoj patnji su izložene krave koje muzu zbog mleka. Da li bi im bilo bolje da ih istrebe kao štetočine koje popasu svo žito i kukuruz namenjen ljudima?

    1. Koji si ti genije, sve sto znaš o siru i mleku je da odeš u supermarket i uzmeš ga sa police

      1. Iznenadićeš se, ali ja sam završio tehnološki fakultet i sirarstvo mi je bilo jedan od predmeta. Takođe, povremeno i sam pravim sitni sir kada nabavim domaće neobrano mleko. I ne kupujem ga u supermarketima jer odnos cene i kvaliteta nije dobar. Dakle, nemoj ocenjivati ljude prema sebi.

    2. Upravo tako, Sasa, sir se pravi od mlecne masti a od suncokretovog ulja se pravi…nesto…

  2. Zvuci zanimljivo, probacu 🙂 mozda ne bih te stvari promovisao kao „veganski sir“ posto ce ljudi onda stvarno ocekivati nesto sto ukusom podseca na sir pa ce se mozda razocarati. Ovo je sigurno fino na svoj nacin, ali sumnjam da ima veze sa sirom.

  3. Bravo za ovaj clanak! Sad ce primitivci da se raspale kako je to lanac ishrane, da nam je meso neophodno… i da nabrajaju jos 1000 izgovora zasto moraju da jedu leseve neduznih zivotinja.

    1. U čemu je bitna razlika kad jedete leševe nedužnih životinja i kad jedete leševe nedužnih biljaka? I da li vaš stav znači da treba istrebiti sve mesoždere sa planete, počev od vaših ljubimaca pasa i mačaka? Zar ne mislite da je Bog/Evolucija svesno/ciljano svet naselio/naselila i mesožderima?

  4. Ne znam, ali ja ipak volim “medium rare stake”, ili jagnjetinu ispod sača. Naravno, bez preterivanja.

  5. Nemam ništa protiv veganstva. Međutim, čemu nazivanje stvari „sir od…“, „slanina od…“, „Ćevapčići od…“? Ovo me zaista zanima.

    P.S. I biljke su živa bića.

    1. Dobro pitanje u vezi naziva.
      Verovatno je neka psihološka andramolja u pitanju.

      P.S. Biljke su primarni izvor hrane i za životinje i za ljude.

    2. Čisto marketinška prevara, ništa drugo. Kad kažeš „sir“, „ćevapčići“ ili „šnicla“ ljudi su zainteresovani da probaju jer ih to asocira na nešto u čemu su prethodno uživali. Onda shvate da naziv nema blage veze sa originalom…

  6. I Stiv Dzobs je bio vegan i doziveo je 55 godinu. Nema naucnih dokaza da vegetarijanci zive duze od karnivora.

    1. I moj deda je bio mesojed pa je umro u 50oj. Niti je njega ubilo meso, niti je Dzobsa ubilo nejedenje istog.

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.