Ovih dana pređena je brojka od 2.500 ljudi koji su želeli da probaju veganstvo 22 dana u Srbiji. Dosta ljudi žele da isprobaju veganstvo zbog nekog od zdravstvenih benefita koje donosi.
No u toku izazova se upoznaju i sa tim šta se događa životinjama, posebno u masovnim uzgojima, povezuju stanje patnje na planeti i stanje patnje životinja i shvataju da ljudi moraju nešto generalno menjati u svom odnosu prema sebi, planeti, životinjama i samim ljudima.
Među njima ima onih koji su svaki od 22 izazova sa velikim entuzijazmom isprobali i svojim dodatnim kreacijama postali izvor inspiracije ostalima. Jedna od njih je i Sanja Jojić koja je sve na izazovu oduševila mnogim receptima ali posebno svojim prelepim sirovim tortama.
A evo kako je doživela Vegan Izazov 22:
„Moj početak veganstva nije bas bio lak.U najtežem periodu života pod hemo terapijom počinjem svoju avanturu pod nazivom – postati vegan. Sasvim slučajno naletim na vegan-izazov22.com i prijavim se. Obrok po obrok,dan po dan izgurah izazov. Odmah sam primetila da se osećam bolje, lakše i sa dosta više energije.
Zahvalna sam svim mentorima na svemu što su darovali meni i što mogu da daruju drugima, svima koji iz bilo kog razloga žele da pristupe Vegan Izazovu 22. Ljubaznost, strpljenje, znanje, iskustvo, razumevanje, dobro namernost, brzi odgovori i prelepi recepti čine ovaj izazov posebnim. Svakome bih preporučila da se prijavi i krene u svoju avanturu usvajanja veganskog stila života prijavom na vegan-izazov22.com
Delim recept moje prve sirove torte:
Sirova jafa torta
Količina za veliki pleh
Baza:
- 150g badema
- 150g lešnika
- 300-400g medjool urmi (ako nema mogu i iranske)
- 2 pune supene kašike kokosovog brašna
- 3 pune kašike kokosovog ulja
Lešnik i badem potopiti minimum 6 sati, urme takođe, i onda izblendati sve sastojke da se dobije gusta masa, može da se doda malo vode ali ne previše (oko 60ml ali to zavisi od blendera)
Prvi sloj:
- 300g indijskog oraha
- Sok od jedne veće pomorandže
- Narendana kora pomorandže
- 3 pune kašike javorovog sirupa
- 3 pune kašike kokosovog ulja
- 2 kašike kokosovog brašna
Indijski orah potopiti minimum 6 sati, sve sastojke izblendati tako da se dobije gusta masa, sok od pomorandže se postepeno dodaje da ne bi bilo retko ( možda treba i manje od jedne pomorandže)
Drugi sloj:
- 150g indijskog oraha
- 70g badema
- 80g lešnika
- 3 pune kašike javorovog sirupa
- 3 pune kašike kokosovog ulja
- 1 puna kašika sirovog kakaa
- 1,5 kašika fino mlevenog rogača
- 2 pune kašika kokosovog brašna
Predhodno potopljeno koštunjavo voće, minimum 6 sati, izblendati sa ostalim sastojcima, može da se doda vode ali je važno da ne bude previše retko.
- Mera za kokosovo ulje je ako nije istopljeno, ako je istopljeno staviti 50ml
- Baza treba da bude najgušća a ostala dva sloja kremastija ali iste teksture, tako da je važno da se ne doda previše vode ili pomorandžinog soka (postepeno dodavati da se vidi tekstura)
- Svaki sloj treba probati pa ako je potrebno dodati još javorovog sirupa
Tortu staviti u frižider da se stegne i posle po želji napraviti glazuru i ukrasiti pomorandžama.
Glazura:
Istopiti 100g sirove crne čokolade (ako nema sirove da se kupi onda može i obična samo da je vegan) sa 2 kašike kokosovog ulja
A ukupno u svetu Vegan Izazovu 22 priključilo se 462.106 ljudi, i pored pored mnogih i Brian May, svetski poznati gitarista legendarne grupe QUEEN, je takođe tokom januara ove godine probao veganski način života u 72 godini života! Još uvek je vegan, tako da izgovora nema. Prijavite se i vi na vegan-izazov2.com
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.