Vege recept: Špageti od tikvica 1Foto: Ljiljana Bogdanovski

Svakog proleća pijačne tezge ožive u mnoštvu zelenila, izviruju kočoperne rotkvice, mladi luk, kopriva, sremuš, maslačak, razne vrste salata, pa pečurke, pa vlasac… Nema lepšeg prizora od prepunih živopisnih pijačnih tezgi.

U Austriji je mnogo cenjena organska, kako ovde kažu, bio hrana. Zeleniš kupujem na tezgi kod divnih sredovečnih žena koje svakoga dana do podneva na gradskom trgu u Štajeru prodaju supersvežu cveklu, mladu žutu i ljubičastu šargarepu, korijander, radič, kineski kupus, francuski peršun, kovrdžavi kelj, začinske trave, rasad itd.

Nažalost, kada uđete u restoran, i ovde i u Srbiji, kuvari kao da nemaju mašte i ako im zatražite vegansko jelo, u najboljem slučaju, napraviće vam nešto sa sočivom, inače, dobićete zelenu salatu sa kuvanim krompirom. U Srbiji je vrhunac ponude grilovano povrće, kada im zatražite nešto posno. Naravno, sve ovo važi za klasične restorane koji nemaju vegansku ponudu. U poslednje vreme, stvari se menjaju nabolje, a sve više dolazi do izražaja siromaštvo jelovnika klasičnih restorana, koji su na izdisaju. 

Postalo je dosadno svaki put se objašnjavati sa konobarom da je i riba životinja, da tuna nije posna, da u sosu ne sme biti meda, da… ne, ni jaja ne jedete, a kolač sa jabukama i kravljim sirom nikako nije veganski. 

Sa druge strane, veganska kuhinja vrvi od inovacija: kavijar od algi, suši od paškanata, sir od semenki, mleko od badema, torta od avokada, mus od plavog patlidžana, ceđeni sok od karele, kajgana od tofua, burger od spanaća, sladoled od banana, kečap od cvekle, kokice od amaranta. 

Vege recept: Špageti od tikvica 2
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Sve vrca od zelene energije, hlorofila, sve se to nahranilo Suncem i vodom. Treba da se podsetimo da su se ljudi vekovima hranili voćem i povrćem, da su im mahunarke, žitarice i orašasti plodovi bili na dohvat ruke. A ne nož!

Mesna ishrana će uskoro biti potpuno prevaziđena, čemu se radujem prvenstveno zbog životinja u čije ime danas ja, a u budućnosti, neki mladi ljudi mogu da govore. Vapaj nedužnih životinja za sada čuju samo radnici u klanicama. I niko više. 

Užasnem se kada pomislim da se bliže uskršnji praznici i da će svi ti mali jaganjci, prasići, pilići, jarići završiti svoj kratak život u krvi i nekome postati hrana. Taj neko će slaviti, a neće ni biti svestan da je neko drugi platio glavom zarad njegovog apetita. Neko ko je, takođe, bio persona koja se radovala suncu, novom danu, svojoj mami, zelenoj travi. 

Zato slavimo život, a ne smrt živih bića.

Špageti od tikvica sa umakom od korijandera u listu radiča

Sastojci:

  • tikvica
  • radič
  • nar za ukrašavanje

Za umak: 

  • tikvica
  • 50 g badema
  • 25 g svežeg korijandera
  • malo kajenske paprike
  • malo keltske (ili himalajske) soli

Postupak:

Oprati listove radiča i ostaviti sa strane. Tikvicu izrendati na špagete pa i to ostaviti sa strane.

U blenderu napraviti umak od tikvice, svežeg korijandera i malo keltske (ili himalajske) soli.

Špagete od tikvica uvaljati u umak, pa ih uredno složiti na list radiča, sipati još malo umaka na sredinu, ukrasiti narom i posuti kajenskom paprikom.

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.

Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari