Vege recept: Štanglice 1Foto: Gordana Čerevicki

Ljudi navode brojne razloge zbog kojih su se odlučili da isprobaju veganstvo u svojoj ishrani, od smanjenja patnje životinja, poboljšanja zdravlja ili smanjenja štete po životnu sredinu uzrokovane što proizvodnjom hrane za životinje koje se koriste za ishranu ljudi, što uopšte hrane životinjskog porekla.

Naučnici kažu da je odricanje od mesa jedini i najbolji način na koji se pojedinci mogu nositi sa promenom klime i nestajanjem divljih životinjskih i biljnih vrsta.

No ipak zdravlje je jedan od najčešćih razloga zbog kog se ljudi oprobavaju u veganskoj ishrani no briga za sopstveno zdravlje često bude u drugom koraku povezana i sa stanjem ili tretiranjem životinja pogotovu u masovnim uzgojima. Sve češće se čuje o tretmanima životinja u masovnim uzgojima sa velikim brojem hormona pa i genetskom manipulacijom stvorenim hormonima rasta ili hormonima koji povećavaju mlečnost krava, sa konstantnim davanjem tim istim životinjama antibiotika – ljudi su svesni da sve to unose kroz meso, mleko i mlečne proizvode i jaja.

Vege recept: Štanglice 2
Foto: Gordana Čerevicki

Kada se informišu o tome onda im je jasno i to koliko patnje, straha i bola trpe te životinje. Sve to takođe bude razlog zašto se ljudi sve više odriču jedenja mesa, jaja i konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda.

Pravilno izbalansirana veganska ishrana zasnovana je na žitaricama, mahunarkama, voću, povrću, orašastim plodovima i semenkama i pečurkama, privlači pažnju baš zbog svih benefita koje ima po naše zdravlje.

Gordana Čerevicki je bila jako aktivna u julskom Vegan Izazovu 22. Evo šta ona kaže o svojim motivima da se priključi:

„Odlučaila sam se prvenstvo zbog zdravlja po preporuci lekara jer imam neke autoimune bolesti i sa tim načinom ishrane sve držim pod kontrolom i osećam se fenomenalno iskreno. Kad sam saznala za vegan izazov oduševila sam se jer mi se dopada da razmenjujemo iskustva i naučim nešto novo. U početku mi je bilo teško ali sam polako počela da učim i upoznajem nove veganske proizvode i za sada ne osećam ni želju ni potrebu da se hranim drugačije i svima bih preporučila od  srca da se priključe vegan Izazovu 22.“

Evo i njenog odličnog recepta za ove peukusne štanglice:

Sastojci:

  • 135 g lešnika
  • 60g badema
  • 75 g kokosovh ljuskica ili kokosovog ljskastog brašna
  • 1,5 kašika kokosovog hladno ceđenog kokosovog ulja
  • 10-12 natopljenih i očišćenih urmi

Preliv:

  • Crna čokolada ili domaća čokolada:
  • Kako puter
  • Kakao prah
  • Zaslaživač po želji

Postupak:

Zagrejte rernu na 210 stepeni C i pecite lešnike u plehu 10-12 minuta dok ne porumene.

Izvadite, kratko ostavite da se ohlade pa pomoću kuhinjske krpe protrljajte među rukama da se skine opna. U blenderu sameljite orašaste plodove i kokos, pa dodajte ostale sastojke. Mešajte do fine lepljive i kremaste smese. Uzmite pravougaoni kalup, obložite ga papirom za pečenje i u njega ravnomerno rasporedite smesu. Stavite kratko u zamrzivač da se stegne.

Otopite čokoladu ili pripremite svoju domaću čokoladu. Izlijte je na koru i stavite u frižider da se stegne. Hladnu razrežite na željeni oblik.

Dragi čitaoci Danasa – Nadamo se da vam se dopada recept i sve što ste pročitali ovde, očekujemo vas na Vagan Izazovu 22 ! Prijavite se!  Počeli smo u sredinom jula sa drugom godinom i novim Vegan izazovom od 22 dana, tako da se možete prijaviti na vegan-izazov22.com i preko te prijave dolazite u fb grupu na kojoj ćemo se zajedno družiti 22 dana. Nova grupa  počinje polovinom avgusta ali se već možete sada prijaviti i priključiti. Ako ste već duže vreme vegani a želeli bi da podelite to iskustvo i sa drugima – dobrodošli ste na obuku za mentore. Prijava za buduće mentore takođe je moguća preko navedenog sajta.

Svi ste dobrodošli – i iskusni i oni koji žele tek da počnu!

Posetite

vegan-izazov22.com 

www.sloboda-za-zivotinje.org

www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari