Braćole (Braciole) su tradicionalno italijansko jelo koje okuplja često porodicu i zbog toga ga prate lepe emocije A vegani ne bi bili vegani kad ne bi svako mesno jelo uspeli da „veganizuju“ pa ih još emotovnije i lepše osećanje prati okupljanje porodice oko obroka zbog koga nisu životinje morale biti ubijene, a takve su upravo veganske braćole.
Kad ih jedete zaista se pitate zašto uopšte ljudi muče životinje kada se ukusno i dobro može jesti i bez toga.
Ako vam se dopala ideja veganizovanja tradicionalnih jela preporučujemo vam da se priključite 5. Vegan izazovu 22 koji je već u toku, na kome sa učesnicima možete razmenjivati svoje ideje i recepte koji unapređuju veganski način života a i saznati mnogo toga novog a ako je potrebno iskusni mentori i nutricionisti vam uvek mogu dati dobar savet.
Ako ne želite da ispustite ni jedan od 22 dana izazova priključite se onda sledećem koji će početi 05.02.
Prijava je uvek otvorena na vegan-izazovu22.com. Do sada se preko 2000 ljudi prijavilo na neki od izazova.
To pokazuje da je i u Srbiji tendencija rapidnog povećanja broja vegana i zainteresovanosti za veganstvo baš kao i u Evropi i svetu uopšte. Od 2016 do sada u mnogim zemljama Evrope i sveta gotovo se udvostručio broj vegana. Proverite zašto!
Veganske Braćole (Braciole) recept:
- 250 gr kuvane leblebija
- 250 gr aqafaba (voda u kojoj su kuvane leblebije)
- 200 gr dimljenog organskog tofua
- 3 pune kašike mlevene sušene šitake
- 150 gr gluten brašna
- 150 soja sosa
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašika začinske paprike
- 1 kašika crnog luka u prahu
- 1 kašika belog luka u prahu
- 1 kašičica tečnog dima
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice soli
Dodati vode po potrebi.
Sve dobro umešati u blenderu i ostaviti masu da se odmara 45 min.
Za to vreme pripremiti premaz i paradajz sos.
Za premaz:
- 1 pakovanje viofast (feta) veganskog sira
- Blok rendanog violife veganskog kačkavaja
- I šolja svežeg sitno seckanog peršuna
- 10 čena belog luka – sitno iseckanog
Sve dobro umešati ili ručno ili u blenderu.
Paradajz sos:
- U 3 kašike maslinovog ulja upržiti
- 2 crna luka pa dodati
- 400 gr pelat paradajz
- 1/2l Italijanske pasata ili paradajz pirea
- grančicu iseckanog bosiljka
- ½ šolje crnog vina
- 250 gr vode
- So
- Biber
Postupak:
Pripremljenu masu podeliti na 10 jednakih delova i svaki razviti oklagijom što tanje.
Premazati svaki sa premazom od vegan sira, peršuna i belog luka pa urolati. Propržiti na maslinovom ulju da dobiju koricu pa ih staviti da se kuvaju u paradajz sosu oko 1h na tihoj vatri.
Pre stavljanja braćola u sos probosti čačkalicom svaku da se ne odrolaju u toku kuvanja pa ih povaditi pre služenja.
Ovo jelo možete služiti i samo a i uz neku od italijanskih testenina. Ukoliko vam ostane premaza možete ga dodati u testeninu u prilogu.
Snežana Milovanović, pored toga što voli da kuva i sprema veganske specijalitete, predsednica je udruženja Sloboda za životinje i jedna od osnivača udruženja koje se zalaže za slobodan život životinja u svojim staništima bez eksploatacije od strane ljudi. Sa radom ovog Udruženja možete se upoznati putem sajta http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ i Facebook stranice https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.