Vege recept: Veganske tofife 1Foto: Olgica Todosijević

Svako od nas uživa u slatkišima, bilo da su torte, kolači, sladoledi, keksići. Na zalogaj slatkog niko ne ostaje ravnodušan, ali da li ostajemo ravnodušni na saznanje da se u korenu našeg zadovoljstva nalazi nečija patnja?

Upravo zbog toga jedna od mnogih prednosti biljne ishrane jeste mogućnost uživanja u raznovrsnoj hrani koja ne iziskuje patnju drugih bića. Kombinacije spremanja su bezgranične, bilo da je slatko ili slano, potrebno je samo pustiti mašti na volju.

Takođe, još jedna od prednosti je mogućnost adaptiranja i spremanja konvencionalne hrane na veganski način. Vrlo često nam veganska ishrana pruža mogućnost da na jedan inovativan način spremamo jela koja su deo tradicionalne kuhinje.

Vege recept: Veganske tofife 2
Foto: Olgica Todosijević

Mnogi tradicionalni slatkiši su deo veganskih poslastica, a da toga nismo ni svesni. Neke od njih su baklava, slatke pite, posni rolati i razni posni kolači, a to je samo jedan segment slatkog užitka. Pored slatkiša na koje smo svi navikli, tu su i sirovi, sugar free slatkiši kao i tradicionalni neveganski slatkiši koje lako možemo veganizovati.

Baš zato što je konvencionalnu hranu lako veganizovati i na taj način pružiti mogućnost većem broju ljudi da uživa u ukusnoj hrani i ujedno smanjiti patnju životinja, rešili smo da učestvujemo u akciji Saosećajno proleće zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama iz Hrvatske. U okviru ove akcije stupamo u kontakt sa što više pekara, restorana i kafića kako bismo im predložili da uvedu više veganskih opcija, odnosno da veganizuju deo postojeće ponude. Uz ovo podstičemo ljude da doniraju utočištima i azilima za životinje i trudimo se da motivišemo ljude da razmišljaju o problemu eksploatisanih i napuštenih životinja u Srbiji i Hrvatskoj.

Više o ovoj akciji možete pročitati u našem prethodnom tekstu na portalu danas.rs: https://www.danas.rs/zivot/vege-recept-kuglice-sa-lesnicima/.

Imajući to na umu, danas vam predstavljamo recept za poslasticu za koju svi manje-više znamo. Tofife su nemačke karamel bombone koje možemo naći na policama bilo koje samoposluge. Iako se u njihovom sastavu nalazi kravino mleko i kao takve ne mogu biti deo veganske ishrane, mi ćemo manjim izmenama u sastavu napraviti poslasticu koja će obradovati ne samo veganska, već i neveganska nepca.

Vege recept: Veganske tofife 3
Foto: Olgica Todosijević

Veganske tofife:

  • 60 ml punomasnog kokosovog mleka (iz konzerve)
  • 25 gr kokosovog šećera
  • 25 gr kokosovog ulja
  • ½ kašike ekstrakta vanile
  • 60 grama putera od indijskog oraha*
  • 24 lešnika
  • 30 gr crne veganske čokolade

*Puter od indijskog oraha:

U rernu staviti 60 gr sirovih indijskih oraha na 10 do 15 minuta dok ne porumene, zatim ih prebaciti u blender ili secko i blendati dok se ne dobije fina gusta masa.

U manjoj šerpi pomešati kokosovo mleko, šećer, ekstrakt vanile i kokosovo ulje, ostaviti na laganoj temperaturi da provri, zatim dodati puter od indijskog oraha i mešati dok se ne zgusne.

Sipati u modle za praline ili u vatrostalnu posudu manjih dimenzija, zatim dodati lešnike i preliti istopljenom čokoladom. Pre posluživanja ostaviti u frižideru na 20-ak minuta.

Uživajte!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.

Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.

Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari