Vege recept: Veganski suši 1Foto: Snežana Milovanović

Mnogi pomisle na ribu kada se kaže suši, međutim postoji jako mnogo recepate i za veganski suši.

Ribe su prijatelji a ne hrana, ribe osećaju bol kao i druge životinje i njih ne treba jesti. Svi mi koji tako mislimo i živimo rado delimo recepate alternative sa kojima možete uživati u ukusnoj hrani i pri tome ribe ostaviti da žive u svojim staništima.

Vege recept: Veganski suši 2
Foto: Snežana Milovanović

Evo ga jedan:

Veganski suši za 5 osoba

Staviti 500 gr  ispranog pirinča za suši da se kuva u razmeri 1:2 i zasoliti vodu.

Kad je kuvan ostaviti ga poklopljenog da se prohladi a zatim ga preliti razblaženim sokom od limuna da se razdvoji pirinač pri mešanju.

Veganino izrezati na kriške kao pomfrit i malo propršiti na ulju, (mogu i neke veganske viršle ili veganske kobasice)

2 šargarepe takođe iseckati po dužini što tanje.

2 veće paprike isto izrezati po dužini,

4 veze bok čoija (može i blitva ili spanać sa većim liskama)

5 čena belog luka i 2 palca đumbira sitno iseckati staviti da se proprži i sa kašikom biljnog začina staviti šargarepu na jednu polovinu i paprike na drugu da se vrlo malo propirjane pa ih izvaditi.

Zatim staviti bok čoi (ili blitvu ili spanać) takođe vrlo malo pirjaniti da ostane hrskav.

Vege recept: Veganski suši 3
Foto: Snežana Milovanović

Na asuru od bambusa staviti list nori alge i ređati pirinač na manje od 1 cm debljine. Ostaviti gornji kraj nori alge nepokriven 1,5 cm, da ima pirinač prostor da se pomeri pri rolanju, a da ne izađe van.

Prekriti pirinač sa zelenim povrćem pa ređati na drugoj trećini iseckani veganino, šargarepu i crvenu papriku.

Odozgo posuti preostali đumbir i beli luk iz tiganja.

Sa asurom pažljivo urolajte prvo deo sa naseckanim sadržajem i stegnite ga da se dobro sjedini pa rolajte dalje do kraja. Obuhvatite asurom ceo valjak i ravnomerno stežite da se lepo rasporedi. Secite pažljivo sa pokvašenim reckastim nožem na kriške. I tako 5 puta…

Umak od nauta

Naut iz tegle blendati sa kašičicom belog luka u prahu, 2 kašike pečenog susama, 4 kašike maslinovog ulja.

U polovinu dodajte soja sos a u drugu polovinu čili papričice.

U posebne činijice sipajte samo soja sos.

Suši se jede ili štapićima ili rukom. Umačite deo sa nori algom u soja sos ili u umak.

Prijatno

Vege recept: Veganski suši 4
Foto: Filip Milovanović

Snežana Milovanović, pored toga što voli da kuva i sprema veganske specijalitete, predsednica je udruženja Sloboda za životinje i jedna od osnivača udruženja koje se zalaže za slobodan život životinja u svojim staništima bez eksploatacije od strane ljudi. Sa radom ovog Udruženja možete se upoznati putem sajta http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ i Facebook stranice https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari