Mnogi pomisle na ribu kada se kaže suši, međutim postoji jako mnogo recepate i za veganski suši.
Ribe su prijatelji a ne hrana, ribe osećaju bol kao i druge životinje i njih ne treba jesti. Svi mi koji tako mislimo i živimo rado delimo recepate alternative sa kojima možete uživati u ukusnoj hrani i pri tome ribe ostaviti da žive u svojim staništima.
Evo ga jedan:
Veganski suši za 5 osoba
Staviti 500 gr ispranog pirinča za suši da se kuva u razmeri 1:2 i zasoliti vodu.
Kad je kuvan ostaviti ga poklopljenog da se prohladi a zatim ga preliti razblaženim sokom od limuna da se razdvoji pirinač pri mešanju.
Veganino izrezati na kriške kao pomfrit i malo propršiti na ulju, (mogu i neke veganske viršle ili veganske kobasice)
2 šargarepe takođe iseckati po dužini što tanje.
2 veće paprike isto izrezati po dužini,
4 veze bok čoija (može i blitva ili spanać sa većim liskama)
5 čena belog luka i 2 palca đumbira sitno iseckati staviti da se proprži i sa kašikom biljnog začina staviti šargarepu na jednu polovinu i paprike na drugu da se vrlo malo propirjane pa ih izvaditi.
Zatim staviti bok čoi (ili blitvu ili spanać) takođe vrlo malo pirjaniti da ostane hrskav.
Na asuru od bambusa staviti list nori alge i ređati pirinač na manje od 1 cm debljine. Ostaviti gornji kraj nori alge nepokriven 1,5 cm, da ima pirinač prostor da se pomeri pri rolanju, a da ne izađe van.
Prekriti pirinač sa zelenim povrćem pa ređati na drugoj trećini iseckani veganino, šargarepu i crvenu papriku.
Odozgo posuti preostali đumbir i beli luk iz tiganja.
Sa asurom pažljivo urolajte prvo deo sa naseckanim sadržajem i stegnite ga da se dobro sjedini pa rolajte dalje do kraja. Obuhvatite asurom ceo valjak i ravnomerno stežite da se lepo rasporedi. Secite pažljivo sa pokvašenim reckastim nožem na kriške. I tako 5 puta…
Umak od nauta
Naut iz tegle blendati sa kašičicom belog luka u prahu, 2 kašike pečenog susama, 4 kašike maslinovog ulja.
U polovinu dodajte soja sos a u drugu polovinu čili papričice.
U posebne činijice sipajte samo soja sos.
Suši se jede ili štapićima ili rukom. Umačite deo sa nori algom u soja sos ili u umak.
Prijatno
Snežana Milovanović, pored toga što voli da kuva i sprema veganske specijalitete, predsednica je udruženja Sloboda za životinje i jedna od osnivača udruženja koje se zalaže za slobodan život životinja u svojim staništima bez eksploatacije od strane ljudi. Sa radom ovog Udruženja možete se upoznati putem sajta http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ i Facebook stranice https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.