Danas za vas kuvaju aktivisti Vege zajednice! Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.
Danas smo želeli da vam predstavimo zapečeno crno sočivo (isti recept možete praviti i sa tamnim pasuljem i sa zelenim sočivom, tajna je u kombinaciji začina i dimljenog tofua).
Većinu jela možemo spremati u veganskoj varijanti – kobasice zamenimo sojinim kobasicama, kravino mleko zamenimo biljnim, a meso dimljenim tofuom. Možemo uživati u različitim ukusima i teksturama bez da naškodimo životinjama. Hajde da zajedno eksperimentišemo, pronađi nove stvari i uradimo nešto dobro za životinje i planetu!
Sastojci:
- 500g crnog sočiva (može i tamni pasulj)
- 1 praziluk
- 1 crni luk
- par čenova belog luka
- tri šargarepe
- pola dimljenog tofua
- dve sojine kobasice
- malo ulja, soja sosa, dimljene paprike, bibera i italijanske mešavine začina
Potopiti crno sočivo da odstoji preko noći. Pre kuvanja isprati i staviti da se kuva sa dosta lovorovog lista. Dok se to kuva, u tiganju, na malo ulja i tamari sosa, dinstati praziluk, crni luk i šargarepu.
Nakon 10 minuta, dodati dimljeni tofu iseckan na kockice. Od začina dodati dimljenu papriku, italijansku mešavinu začina i biber.
Nakon što se to udinsta (nekih 5 minuta je dovoljno), a sočivo skuva, isprati i iscediti sočivo i pomešati ga sa ovim iz tiganja. Dinstati još 5-10 minuta da se sjedine ukusi i dodati začine po želji.
Dodati par čenova belog luka. Sve presuti u zemljanu posudu i naređati polutke kobasica (isečenih po dužini) po vrhu. Poklopiti i staviti u rernu.
Peći na 200 stepeni oko 30 minuta poklopljeno, pa još 10-15 minuta otklopljeno. Servirati uz integralni hleb sa semenkama i paradajz salatu.
A kad se dobro najedete, čekirajte nas na društvenim mrežama i javite nam kako vam se sviđa. Tu smo za sva vaša pitanja i nedoumice u vezi veganstva. Za slobodu svih životinja!
Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.
Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takodje, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.
Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.
A uz sve ovo i sjajno kuvamo!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.