Iako kod starijih osoba pada broj slučajeva raka želuca, u poslednjih nekoliko godina se dogodio godišnji porast od dva posto kod osoba mlađih od 50 godina.
Posebno je zabrinjavajuće to što je u polovini tih slučajeva rak već uznapredovao, što znači gotovo sigurnu smrtnu presudu, budući da je stopa preživljavanja kod te vrste raka samo četiri odsto.
Lekari su sada pokrenuli novo istraživanje da bi otkrili može li krivac za to biti bakterija H. pylori – kod nas heliko bakterija – koja uzrokuje i čir na želucu. Ako se to pokaže tačnim, onda bi mogla postojati i mogućnost da se visokorizičnim pacijentima ponudi antibiotik i time spreči razvoj raka.
Dr Džesika Set Butada, onkološkinja u dečijoj bolnici u Los Anđelesu, bila je deo tima koji je prvi zabeležio porast broja mlađih pacijenata s rakom želuca.
„Ne znamo jasan razlog za ovo. To je svetski fenomen. Nema literature koja bi objasnila ovaj uznemirujući trend“, rekla je i dodala da im je sada cilj da otkriju zašto mlađi ljudi dobijaju rak želuca i potencijalno da ga otkrivaju ranije, pa čak i spreče.
„Cilj je napraviti analizu pojedinačnih činilaca, kao što je hronična infekcija H. pylori, rizik od gojaznosti i povezivanje toga s rizičnim činiocima u okruženju pacijenta, kao što je život u mestima s ograničenim pristupom svežoj hrani ili pristup zdravstvenoj zaštiti“, dodala je.
Šta je heliko bakterija?
Helicobacter pylori je vrsta bakterije koju 40% ljudi ima u želucu. U 80 do 90 posto slučajeva ne uzrokuje simptome, ali može izazvati čir na želucu, probavne smetnje, nadutost ili mučninu.
H. pylori se može otkriti testom krvi, iz daha ili stolice, a leči se antibioticima i drugim lekovima. Dugotrajna infekcija tom bakterijom je uzrok nekih karcinoma želuca kod starijih osoba. Rizik od te bakterije mogu povećati i drugi faktori kao što su pušenje i ishrana, prenosi Jutarnji list.
Zak Vilkoks je imao samo 40 godina kada je od raka želuca umro 2021. godine. Njegova majka Rebecca je za Daily mail ispričala da se on zarazio Helicobacter pylori na putovanju u Indiju, još dok je bio tinejdžer. Razvio je bolest nalik trovanju hranom. Godinama nakon toga je patio od probavnih smetnji, a na kraju je zbog jakih bolova završio u bolnici. Niko nije mogao da veruje da on ima tu dijagnozu budući da je bio zdrav, u dobroj formi, dobro se hranio i pio je samo povremeno. Samo tri meseca nakon što mu je bolest otkrivena, Zak je preminuo.
Osim porasta broja obolelih mlađih od 50 godina, u istom je razdoblju porasla i smrtnost od raka želuca kod osoba u 30-im i 40-im godinama. Lekari misle da je ishrana važan faktor kod raka želuca, ali ne znaju koji su to specifični prehrambeni činioci.
„Na primer, znamo da za rak debelog creva hrana bogata vlaknima i manje crvenog mesa može biti korisna prevencija, ali okolina želuca je nešto drugačija od one kod debelog creva“, pojasnila je lekarka i dodala da nove rezultate istraživanja očekuje u idućih 6 do 12 meseci, prenosi Daily mail.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.