Viski - voda života koja može da košta 1,5 miliona dolara 1Foto: felix_w/pixabay

Popularno žestoko alkoholno piće, viski, nastaje destilacijom žitarica, a čuva se isključivo u buradima ili bačvama izrađenim od hrastovog drveta. Najkvalitetniji viski potiče iz Irske, Škotske i SAD.

Naziv ovog popularnog pića potiče od klasične galske reči uisce, što znači voda. Na latinskom jeziku destilovani alkohol bio je poznat i kao voda života.

Najstariji pomeni ovog pića potiču iz 800. godine pre nove ere i smatra se da je tadašnje popularno piće arak preteča današnjeg viskija.

Putovanje Svetog Patrika u Škotsku takođe se vezuje za nastanak ove „vatrene vode“, te se smatra se da je on osim hrišćanstva, pripovedao i o načinima i svrsi destilacije.

Najraniji pomen viskija u Irskoj vodi nas u 17. vek, gde je smrt poglavara pripisana upravo tome što je popio previše „vode života“.

Irci sa određenim pravom mogu da kažu da su oni izmislili viski, jer je u dnevniku jednog Irca pronađen zapis o pripremi „trostruke vatrene vode“.

Viski se obično pravi od ječma, kukuruza, raži ili mešavinom tih žitarica.

Zrna se najpre ostave da odstoje u vodi, dok ne proklijaju. Potom se suše na uglju, nakon čega se odvija fermentacija u vodi.

Zatim sledi nova destilacija i to sa bakrenim cilindrima, prilikom koje se koristi kvasac, a sam proces traje oko 60 časova.

Nakon toga se proces destilacije vrši još dva puta. Poslednja destilacija vrši se sporo i popularno se naziva „kap po kap“, te je ovo prava prilika da umeće majstora izrade viskija dođe na videlo.

Po završetku destilacije viski se preliva u burad od hrastovine sa širokim dnom. Tu viski treba da odstoji najmanje dve godine.

Dokaz da je kvalitetan viski za pravog ljubitelja zaista nešto poput vode života najbolje se videlo na aukciji viskija Glenlivet održanoj u Hongkongu.

Naime, 1940. godine Džordž Erkart i njegov otac Džon hrastovu burad napunili su viskijem, koji je flaširan 2020. godine. Aukcija je zainteresovala mnoge ljubitelje viskija, ali je najveću cifru ponudio kolekcionar, a ona je iznosila rekordnih 1,5 miliona dolara.

Na aukciji je bila ponuđena kutija za dekanter koju je dizajnirao arhitekta i dizajner David Adžaje, iskustvo degustacije viskija za četiri osobe u Londonu, uokvirena glava bačve u kojoj je sazreo viski i jedinstvena potpisana litografija originalnog koncepta Adžaje.

„Od trenutka kada su se pojavile vesti o postojanju viskija koji je sazrevao u hrastu 80 godina, izazvao je ogromno uzbuđenje“, rekao je Džoni Faul, specijalista za alkoholna pića. Dodao je da je za sve one koji su imali priliku da ga probaju, ovo izuzetan viski, koji ne ostaje samo na nepcu, već dugo i na umu. Sav profit od prodaje otići će u dobrotvorne svrhe organizaciji „Drveće za život“, koja ima misiju da obnovi Kaledonsku šumu u Škotskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari