Visok krvni pritisak može da se drži pod kontrolom ako povedete računa o hrani.
Visok krvni pritisak može da izazove čitav niz zdravstvenih posledica, ali ako ga držite pod kontrolom, ne šteti kvalitetu života.
Ipak, neke procene su da samo 25% ljudi sa visokim krvnim pritiskom ima pod kontrolom svoje vrednosti. Nedavna studija objavljena 11. novembra 2023. godine u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA) imala je za cilj da utvrdi uticaj smanjenja unosa natrijuma putem ishrane na ove brojke, posebno kod starijih osoba, uključujući one koji već koriste lekove za krvni pritisak, piše The Healthy.
https://citymagazine.danas.rs/lifestyle/zdravlje/ishrana/sest-namirnica-koje-treba-da-izbegavate-ako-imate-povisen-pritisak/
Istraživači su primetili da ova populacija, posebno oni već na terapiji lekovima za krvni pritisak, nije bila temeljno proučavana u vezi sa uticajem unosa natrijuma putem ishrane.
Studija je otkrila da je smanjenje natrijuma bilo gotovo jednako efikasno kao i uobičajeni lek za krvni pritisak i takođe je pomoglo onima koji već koriste lekove za krvni pritisak da dodatno smanje svoj krvni pritisak, barem na kratki rok.
Još bolje, količina natrijuma koju su ljudi morali smanjiti da bi postigli ove niže vrednosti bila je samo oko jedne kašičice soli – upravljiva količina.
Istraživanje o ishrani i visokom pritisku
U studiji je učestvovalo preko 200 osoba uzrasta od 50 do 75 godina, koje su pratile svoju redovnu ishranu, ishranu sa niskim sadržajem natrijuma (500 miligrama) i ishranu sa visokim sadržajem natrijuma (2.000 miligrama) tokom jedne nedelje svaka. Krvni pritisak je bio testiran nakon svake nedelje.
Rezultati su pokazali da je ishrana sa niskim sadržajem natrijuma smanjila sistolni krvni pritisak u proseku za osam mmHg („milimetara živinog stuba“, osnovna metrika za pritiske unutar tela) kod preko 75% ispitanika, značajan napredak koji je koristio čak i onima koji su koristili lekove.
Istraživači su zaključili: „Naši podaci pokazuju da se najveći uticaj na krvni pritisak u poređenju sa uobičajenom ishranom postiže smanjenjem unosa natrijuma.“ Studija je takođe naglasila važnost toga da osobe sa visokim krvnim pritiskom koje koriste lekove nastave da se zdravo hrane i održavaju niži unos natrijuma.
Problematično je, naravno, sa ovom studijom što bi promene u načinu života morale da se održe kako bi krvni pritisak ostao niži. Istraživači su primetili da se, kada ispitanik vrati svojim starim prehrambenim navikama ili konzumira ishranu sa višim sadržajem natrijuma, krvni pritisak ponovo povećavao.
Međutim, oni predlažu da se i pored izazova održavanja ovog režima razmatra savetovanje pacijenata o smanjenju unosa natrijuma kao brzog načina za snižavanje krvnog pritiska, pored upravljanja lekovima.
Kako smanjiti unos natrijuma i držati visok pritisak pod kontolom
Najjednostavniji način za smanjenje unosa natrijuma je priprema sopstvenih obroka od svežeg mesa i povrća. Međutim, ovo nije uvek praktično ili ekonomično. Evo nekoliko dodatnih saveta od CDC-a za smanjenje unosa natrijuma u ishrani:
U prodavnici:
Pažljivo čitajte nutritivne oznake prilikom kupovine konzervirane ili pakovane hrane, obrateći pažnju na veličinu porcije kako biste procenili unos natrijuma.
Proverite da li su meso procesuirano ili injektovano rastvorima soli. Marinirani proizvodi takođe mogu sadržavati više natrijuma.
Kod kuće:
Koristite manje soli prilikom kuvanja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.