vitamin cFoto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Većina ljudi povezuje vitamin C s agrumima, konkretno, s pomorandžama. S vrlo dobrim razlogom. Jedna srednje velika pomorandža sadrži oko 63,4 miligrama vitamina C. Ipak, postoji voće koje ima više vitamina C od pomorandži.

Reč je o kod nas malo poznatom voću koje se zove – kakadu šljiva. Ova voćka sadrži više vitamina C od bilo kojeg drugog voća na planeti.

Australijska kakadu šljiva pravi je nutricionistički zlatni rudnik, piše „Health Digest“. Prema članku iz žurnala „Food Bioscience“ iz 2023, kakadu šljive imaju sto puta više vitamina C od citrusa i čak 800 puta više vitamina C od borovnica. Takođe su dobar izvor kalijuma, a postoje i čvrsti dokazi o tome da utiču na krvni pritisak, tačnije – snižavaju ga.

N1 Hrvatska piše da kakadu šljive sadrže i dosta vlakana, a kako se odraslim osobama preporučuje unos između 21 i 38 grama vlakana dnevno, zavisno od pola i godina starosti, jasno je da statistika i ovde ide u prilog ovom supervoću. Unos vlakana takođe je povezan s poboljšanjem hipertenzije pa će i to uticati na sniženje krvnog pritiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari