Voće i povrće koje doprinosi dugovečnosti 1Foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

 

Mnogo je faktora koji utiču na to kako starimo: genetika, životna sredina, stres, pušenje i ishrana. Iako su neki faktori van naše kontrole, možemo se fokusirati na hranu i piće koje konzumiramo da bismo poboljšali svoje šanse za dugovečnost.

Iako postoji veliki broj namirnica koje mogu pomoći u starenju, kao što su orasi, riba, ulja, bilje i začini, određeno voće i povrće takođe može usporiti proces starenja i poboljšati kvalitet života.

Stručnjaci objašnjavaju da određeno voće i povrće sadrži različite hranljive materije, antioksidante i bioaktivna jedinjenja koja mogu pomoći telu da se odbrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija kao što su bolesti srca, kognitivni pad, upala ili oštećenja izazvana oksidativnim stresom.

1. Crveni kupus

Prema rečima nutricionista i sestara Tami Lakatos Šems i Lisi Lakatos, crveni kupus je jedno od najboljih povrća za dugovečnost.

„Ovaj kupus je moćan izvor antioksidanata koji sadrže sumpor koji se nazivaju glukozinolati, za koje je studija iz 2021. pokazala da pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, raka, artritisa i neurodegenerativnih bolesti“, rekli su za Eat This Not That.

2. Avokado

Avokado je moćna superhrana koja je povezana sa bezbrojnim zdravstvenim prednostima, od kojih mnoge mogu posebno pomoći u zdravom starenju i dugovečnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primer, avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja creva. Studija iz 2020. takođe je otkrila da avokado može pomoći u snižavanju LDL holesterola, što može direktno pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, kao i u smanjenju hronične upale.

3. Borovnice

„Borovnice koje se često hvale kao superhrana, bogate su antioksidansima, posebno antocijaninima, koji mogu doprineti dugovečnosti. Ova moćna jedinjenja se bore protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih sa hroničnim bolestima i starenjem“, kaže nutricionista Loren Manaker.

Dodaje da uključivanje borovnica u ishranu može kratkoročno poboljšati naše zdravlje i doprineti dužem i zdravijem životu.

4. Brokoli

Stručnjaci često povezuju ovo povrće sa dugovečnošću. Prema Manakeru, „brokoli je pun vlakana, vitamina C i K, gvožđa i niza drugih antioksidanata za koje se pokazalo da smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i rak“.

On ističe da je jedna od ključnih komponenti ove namirnice sulforafan, koji je koristan zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije organizma i zaštiti od oštećenja ćelija.

5. Jagode

Prema studiji iz 2021. godine, dodavanje jagoda u vašu ishranu može pomoći u sprečavanju kognitivnog pada u vezi sa godinama, kao što je pamćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari