Kolagen je protein koji se nalazi u ljudskom telu i čini oko jednu trećinu ukupnog sadržaja proteina u telu. Služi kao gradivni blok za različite delove vašeg tela, uključujući kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente.
Ponekad se kolagen čak pominje i kao neka vrsta „lepka“ koji drži vaše telo zajedno, ali ovo je preterivanje.
Nakon 25. godine, telo prirodno smanjuje proizvodnju kolagena, što rezultira pojavom bora i smanjenom elastičnošću kože. Pored toga, smanjenje kolagena utiče na zdravlje zglobova jer je kolagen ključni protein za njihovo normalno funkcionisanje.
Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji obećavaju vraćanje kolagena u telo, mnogi ljudi ne znaju da voće u svakodnevnoj ishrani može pomoći u stimulisanju njegove proizvodnje.
Postoji mnogo voća bogatih hranljivim materijama koje, iako ne sadrže direktno kolagen, a pomažu u stimulisanju njegove proizvodnje u telu. Kupine su posebno bogate vitaminom C koji je ključan za sintezu kolagena, kao i brojnim antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja.
Kolagen je ključni protein u telu koji održava kožu čvrstom, glatkom i elastičnom. Pored kože, kolagen je neophodan za zdravlje zglobova, kostiju i tetiva. Smanjenje kolagena sa godinama ne samo da uzrokuje bore, već može doprineti i slabljenju zglobova i povećati rizik od povreda i bolesti kao što je osteoartritis, prenosi health.com.
Upravo zbog toga je važno unositi hranljive materije koje stimulišu proizvodnju kolagena kako bi se održala elastičnost kože i zdravlje zglobova. Jedan od najefikasnijih načina da se to postigne je pravilna ishrana bogata voćem koje sadrži vitamine i antioksidante neophodne za sintezu kolagena.
Kupine – voće koje stimuliše proizvodnju kolagena
Među voćem koje pomaže u podsticanju proizvodnje kolagena izdvajaju se kupine. Prema Španskoj fondaciji za ishranu, kupine su bogate vitaminom C, E i folatom i imaju snažna antioksidativna svojstva. Vitamin C je ključan za sintezu kolagena jer stimuliše stvaranje novih kolagenih vlakana, dok antioksidansi štite kožu i zglobove od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Kupine su odličan izvor vitamina C, koji osim što pomaže u održavanju mladalačkog izgleda kože, igra ključnu ulogu u zaštiti kolagena u kostima i zglobovima.
Redovna konzumacija kupina može smanjiti rizik od bolesti kostiju i zglobova, kao što je osteoartritis. Kupine takođe pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i poboljšavaju apsorpciju gvožđa u telu, što je važno za celokupno zdravlje.
Koliko kupina treba da konzumirate?
Preporučuje se konzumiranje jedne šolje kupina dnevno kako bi se iskoristile sve njihove zdravstvene prednosti. Najbolje ih je jesti sirove jer kuvanje može uništiti neke od hranljivih materija, posebno vitamin C. Međutim, ako imate specifične zdravstvene potrebe ili pitanja u vezi sa ishranom, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što unesete novu hranu u svoju ishranu, prenosi index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.