Voće koje svi jedemo ima najviše pesticida, a ovo je najsigurniji način da ih odstranite

Ostavite komentar


  1. Da novinarka Ivona Dubičanin zna kako biljke usvajaju pesticide, kako deluju, kako i za koje vreme se razgrađuju ne bi objavila ovakav članak koji obiluje glupostima.
    Ko zna, sve što treba da se zna, o pesticidima, njihovoj bezbednoj primeni, hemizmu delovanja, i karenci?
    Znaju agronomi, stručnjaci za zaštitu bilja, pa je mogla jednog ili jednu od hiljade stručnjaka da pita i napiše članak potkrepljen činjenicama.

  2. Vrlo površan članak, skinut sa nekog portala verovatno, kao i većina članaka na ovu temu čije cilj samo da privuku pažnju obzirom da je tema stalno popularna. Tako imamo blogere, nutricioniste koji posle 3 teksta koja su pročitali misle da mogu da daju neke savete o korišćenju tretiranih plodova…a narod čita, guta, veruje i potapa povrće i voće u sirće, sodu bikarbonu, limun i u šta sve ne. Kao što je neko dole lepo napisao, postoji smer na Poljoprivrednom fakultetu, koji se zove zaštita bilja, na kome se za 4 godine polaže oko 40 ispita vrlo specijalizovanih za ovu oblast. A posle toga, taj posao se dalje uči u samoj proizvodnji. Pesticidi imaju svoje mehanizme delovanja, karence, vreme primene, načine prodiranja u biljku (sistemici i nesistemici npr), vreme zadržavanja u biljci, periode poluraspada u zemljištu, vodi, životnoj sredini, toksikološke osobine, efikasnost, uticaj na ostale neciljane useve, na korisne insekte itd itd itd…i mnogo itd… I onda eto vas sa pametnim savetima o sodi bikarboni. A vi što cenite koliko se puta prska jabuka, malo pročitajte zbog čega je to tako, čime se prska, u koju svrhu i pod kojim uslovima. Ili, još bolje – prestaćemo da koristimo pesticide i đubriva u potpunosti, u celom svetu. Onda će hrane biti toliko malo da će biti dostupna samo najbogatijima. Mislite o tome.

  3. Pre jela sve od voca i povraca prvo potopim u hidrogenizovanoj vodi i sodi bikarboni dvadesetak minuta ,a onda isperem pa jedem

Ostavite komentar


Život

bademovo mleko

Bademovo mleko – recept za početnike

Bademovo mleko je biljna alternativa za mleko, koja u poslednje vreme postaje sve popularnija i kod nas, naročito među veganima. Zbog visoke nutritivne vrednosti badema, ovaj napitak vrlo je zdrav, a uz to može biti odlična izbor za sve one koji su alergični na laktozu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.