Voće je u poslednje vreme na lošem glasu zbog velike količine šećera, međutim ima mnogo benefita zbog kojeg bi ga trebalo jesti, naročito u drugoj polovini života.
Svake godine prema nutricionistima nose najbolje namirnice. Tako ni svo voće nije preporučljivo u određenim godinama. Ako ste napunili 50, imamo spisak namirnica koje su idealne za vas, piše Index.hr.
Voće je poznato po tome što sadrži dosta vitamina, ali takođe sadrži i fruktozu i glukozu. Prirodna fruktoza koja se nalazi u voću nije štetna za naš organizam. Ona se razlikuje se od fruktoznog sirupa koji se koristi u prehrambenoj industriji kao zaslađivač, koji je štetan i važi za uzrok mnogih bolesti.
Malina
Svo bobičasto voće ima veoma malu količinu šećera na 100 grama. Malina je veoma bogata i vlaknima, sadrže osam grama vlakana po porciji. Poznate su i po topivim vlaknima koja služe da hrane dobre bakterije u crevima, sprečavaju skok šećera u krvi i obaraju loš holesterol.
Nizak nivo holesterola znači i smanjeni rizik od pojava srčanih oboljenja i dijabetesa,a rizik od ovih oboljenja raste s godinama.
Bobičasto voće može da bude dobar dodatak u ovsenoj kaši ili može biti užina u kombinaciji sa orašastim plodovima, koji su izvor zdravih masti.
Zelene jabuke
Zelene jabuke su takođe, kao i maline, bogate vlaknima i sadrže malo šećera pa zbog toga imaju manji uticaj na šećer u krvi, što je posebno važno kako bismo održali nivo insulina stabilnim i na taj način sprečili smanjenje rizika od dijabetesa.
Narandže
Narandže nude ključnu stvar za naš krvni pritisak, a to je kalijum. Kalijum i natrijum uravnotežuju krvni pritisak. Upravljanjem krvnim pritiskom može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara.
Zato voće koje ima veliku količinu kalijuma može vremenom smanjiti krvni pritisak, posebno ako ste fizički aktivni, dobro spavate i zdravo se hranite.
Dinja
Dinja je značajna jer je bogata vitaminom C, pa je zbog toga važna za održavanje zdravlja naše kože. Vitamin C deluje sa kolagenom i na taj način održava kožu čvrstom.Dinja hidrira organizam, a održavanje hidratacije čini kožu elastičnom, čistom i sprečava njeno sušenje.
Hidratacija je važna i za rad mozga, nervnog sistema i optimalno funkcionisanje zglobova.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.