Voće koje većina obožava, može pomoći u snižavanju holesterola 1Foto: Yevgeniya Shal / The Picture Pan / The Picture Pantry / Profimedia

 

Ako vaši nalazi pokažuju povećanje lošeg holesterola, vaš lekar vam može preporučiti promene u ishrani kao prvu liniju odbrane od budućih zdravstvenih problema.

Prema istraživanju iz 2022. objavljenom u Current Developments in Nutrition, više od 11% odraslih u SAD starijih od 20 godina imalo je visok holesterol. Ishrana igra veliku ulogu u našem nivou holesterola. Hrana bogata zasićenim mastima (ili nezdravim mastima) može podići nivo lošeg holesterola, dok povrće, integralne žitarice i voće mogu da nam pomognu da održimo zdrav nivo holesterola.

Kada je reč o voću, imamo dobre vesti za vas ako ste ljubitelj smokava.

Smokve mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola

Ovo slatko voće sadrži priličnu količinu vlakana. U jednoj sirovoj smokvi srednje veličine, USDA navodi da jedna smokva sadrži 1,45 grama vlakana. Međutim, suve smokve takođe sadrže mnogo više kalorija i šećera od sirovih, pa ih je najbolje konzumirati umereno, piše Health Digest.

Sadržaj rastvorljivih vlakana u smokvama može pomoći našem holesterolu. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u naučnom časopisu Nutrients, potrošnja rastvorljivih vlakana povezana je sa smanjenjem lošeg ili LDL holesterola. Razlog za to je što telo ne može da svari rastvorljiva vlakna. Umesto toga, apsorbuje holesterol — čime se smanjuje količina holesterola koji apsorbuje jetra — a zatim ga izbacuje iz tela kao otpad.

Neka istraživanja pokazuju različite rezultate u vezi sa smokvama i holesterolom

S druge strane, neke studije nisu pokazale da je konzumiranje smokava efikasno sredstvo za snižavanje LDL holesterola. Istraživači studije iz 2011. objavljene u Annals of Nutrition & Metabolism ispitivali su da li bi jedenje suvih smokava izazvalo promene u koncentraciji lipida kod pacijenata sa visokim holesterolom.

U jednoj grupi, učesnici su jeli 120 grama suvih smokava svakog dana tokom pet nedelja pored svoje uobičajene dnevne ishrane. Druga grupa je ostala na redovnoj ishrani bez dodavanja smokava. Grupe su zatim promenile uslove ishrane u narednih pet nedelja. Nisu primećeni efekti na snižavanje LDL holesterola u vezi sa konzumiranjem smokava, ali se činilo da se nivo ukupnog holesterola povećava.

Uravnotežena ishrana je važna za snižavanje holesterola. Iako su istraživanja pomešana, jedenje smokava potencijalno može podržati ovaj cilj – zajedno sa zobom, patlidžanom, sočivom, jagodama, sojom, lososom i još mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari