Prosečan unos šećera za odraslu osobu je 17 kašičica (68 grama), što premašuje preporuku od 12 kašičica postavljenu u Smernicama o ishrani za Amerikance.
Iako telo metaboliše i dodani i prirodni šećer na isti način, zdravstveni efekti svakog od njih su veoma različiti. Prirodni šećer u voću sadrži vitamine, minerale, antioksidante, vodu i vlakna – sve hranljive materije koje podržavaju zdravlje.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno jedu voće imaju smanjen rizik od određenih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Kupine
Kupine su bogate antocijaninima, polifenolom odgovornim za crvene, plave i ljubičaste nijanse. Istraživanja sugerišu da bobičasti antocijanini imaju pozitivan efekat na puteve uključene u regulaciju glukoze u krvi.
Nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2018. pokazalo je povećanu oksidaciju masti i poboljšanu kontrolu glukoze kod gojaznih. Naime, muškarci koji su uzimali kupine pokazali su veću osetljivost na insulin, važan faktor za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Jagode
Osim što imaju malo šećera, hranljive materije u jagodama su povezane sa poboljšanim kardiovaskularnim faktorima rizika. Polifenoli, vlakna, vitamini i minerali doprinose dobrobitima jagoda za srce.
Istraživanje predstavljeno u British Journal of Nutrition pokazuje da jagode smanjuju nivoe c-reaktivnog proteina (markera upale) i smanjuju lipoproteine niske gustine i ukupni holesterol kod ljudi sa visokim holesterolom. Druga meta-analiza iz 2019. sugeriše da konzumiranje 10-454 grama jagoda smanjuje faktore rizika koji su povezani sa zdravljem srca.
Kivi
Pored niskog sadržaja šećera, kivi je prepun drugih korisnih hranljivih materija. Opsežna istraživanja podržavaju kivi u borbi protiv zatvora zbog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.
Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna omekšavaju i dodaju masu stolici, čineći je lakšim za izlučivanje. Studija iz 2010. je otkrila da jedenje dva kivija dnevno tokom četiri nedelje povećava učestalost pražnjenja creva kod zdravih odraslih osoba i onih sa bolešću iritabilnog creva sa preovlađujućim konstipacijom ili IBS. Meta-analiza iz 2022. godine pronašla je slične rezultate sa kivijem, ali je takođe primetila poboljšanja simptoma povezanih sa IBS-om, kao što su bol u stomaku i naprezanje.
Maline
Maline su bogat izvor vlakana i polifenola, namirnica koje utiču na apsorpciju šećera u organizmu i razvoj hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje malina uz obrok smanjuje postprandijalni šećer u krvi kod osoba sa predijabetesom ili dijabetesom.
Štaviše, studija iz 2019. objavljena u Annals of Nutrition and Metabolism primetila je da popodnevna užina maline smanjuje upalu, ključni faktor u nastanku hroničnih stanja poput dijabetesa tipa 2.
Limun
Limuni su možda previše kiseli da bi ih jeli sami, ali ceđenje limunovog soka u vodu može doneti zdravstvene prednosti. Limun je bogat flavonoidima, prirodnim jedinjenjima koja blagotvorno utiču na zdravlje.
Flavonoidi utiču na mnoge aspekte metabolizma, odnosno na to kako telo reguliše glukozu i masti. Štaviše, flavonoidi štite od oštećenja ćelija uključenih u hronične bolesti. Pregled u časopisu Nutrients otkriva da flavonoidi mogu igrati vitalnu ulogu u dijabetesu ublažavanjem upale i oštećenja usled stalno povišenog šećera u krvi, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.