Iz etičkih, ekoloških i zdravstvenih pobuda, ali i zbog dobre klope, veliki broj ljudi širom sveta prelazi ili u svoj jelovnik uvodi vegansku hranu, dok po neki prosto vole da eksperimentišu u kuhinji.
Danas tim povodom na „trpezu“ postavlja recepte koje nećete naći u tradicionalnim kuvarima.
– Ljudima se veganstvo može učiniti šokantno, jer se biljna ishrana čini kao odricanje od omiljene hrane. Uprkos ustaljenom mišljenju, vegani ne pasu travu i ovakva ishrana je veoma raznovrsna i ukusna. Put ka veganstvu može započeti jednim odabirom falafela u brzoj hrani – ukazuje Tamara Jevtović, aktivistkinja Vege zajednice.
Ona objašnjava da u pitanju nije samo način ishrane, kako većina ljudi smatra, već etički pokret koji se zalaže protiv svake vrste eksploatacija životinja.
– Ako možemo da izaberemo život bez nasilja, zašto ne bismo – primećuje ona.
Jevtović dodaje da živimo na podneblju koje omogućava veoma raznovrsnu i zdravu ishranu, a da pritom imamo i mogućnost da podržimo proizvođače sa sela, kao i bake i deke koje prodaju ono što zasade.
Prema njenim rečima, mnoge zdrastvene organizacije podržavaju prelazak na vegansku ishranu, uz prethodno informisanje i planiranje.
– Akademija za nutricionizam i dijetetiku, najveća organizacija profesionalaca u oblasti nutricionizma, ima stav da su adekvatno planirane vegetarijanska i veganska ishrana zdrave, nutritivno adekvatne i mogu doprineti prevenciji i lečenju određenih bolesti – ističe Jevtović.
Ona pravi paralelu između ljudi koji su trenutno, zbog izbijanja pandemije korona virusa u karantinu i životinja koje ceo život provedu u kavezima, zoološkim vrtovima i industrijskim farmama.
– Svaka životinja ima pravo da živi svoj život slobodna, u svom staništu, bez straha. Svinje ne postoje na ovom svetu da bismo ih mi jeli, ovce ne postoje da bismo nosili njihovu vunu, niti divlje životinje da bismo ih mi gledali u zoološkim vrtovima. Mnogi sa nestrpljenjem čekaju kraj ove pandemije kako bi povratili mogućnost slobodnog kretanja dok s druge strane život u zoološkom vrtu za životinje je kao neograničeni karantin u jednoj sobi – konstatuje Jevtović i dodaje da ljudi mogu da se bore za humaniji svet kroz svakodnevne izbore.
Ovom prilikom svoje recepte za Danasove čitaoce poklonile su: Olivera Rosić, autorka zbirke recepata „Presno Gurmanski“, Ljiljana Čolović, autorka knjige „Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo“ i Snežana Milovanović, predsednica Udruženja “Sloboda za životinje”.
Plavi patlidžan iz rerne, recept Olivere Rosić
Potrebni sastojci:
- 1 veliki plavi patlidžan
- 3 čena belog luka
- 1 srednji paradajz
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica domaćeg začina sa sušenim povrćem
- 1 kašičica origana
- 1 veća ljuta paprika, crvena
- Oko 100 gr veganskog sira ili možete upotrebiti i tofu (veganski sirevi bez kazeina – mlečnih proteina, tkzv, posni sirevi, mogu da se nabave u supermarketima, i imaju oznaku Vegan, dok se tofu može naći u svakoj zdravoj hrani)
Priprema:
Patlidžan oprati dobro, i ne ljušteći mu koru, narezati ga oštrim kuhinjskim nožem uzduž, kao lepezu.
Svaki nasečeni deo sa obe strane namažite slanim domaćim začinom a zatim i maslinovim uljem.
Čenove belog luka iseckajte na tanke listiće, paradajz isecite na krugove, ljutu papriku na kolutiće, a veganski sir na štapiće.
Sada možete da filujete plavi patlidžan: smestite ga u podmazan pleh na kojem će se peći i između režnjeva stavljate beli luk i paradajz. Zatim veganski sir narezan na štapiće, i sve pokrijte trakama ljute paprike, i pospite origanom. Uključite rernu na 180 C, i stavite patlidžan da se polako peče oko sat vremena. Služite sa grančincom mirisnog svežeg ruzmarina ili svežim bosiljkom uz kukuruz šećerac po želji.
Gibanica sa tofuom i koprivom, recept Ljiljane Čolović
Sastojci:
- pakovanje kora
- 350 g tofua
- tri struka mladog luka
- 200 ml sojinog jogurta
- 200 ml sojinog mleka
- dve sake koprive
- pola kašičice kurkume
- pola kašičice dimljene paprike
- dve kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
U jednoj dubljoj posudi isitniti tofu, dodati sitno iseckan mladi luk i koprivu, a potom i sve ostale sastojke. Sve promešati i filovati kore tako sto se svaka kora prvo premaže kombinacijom ulja i vode pa se tek onda kašikom pažljivo rasporedi fil.
Poslednju koru premazati takođe i ostaviti pripremljenu pitu za pečenje da se odmori 15 minuta, a rernu odmah uključiti na 220 stepeni kako bi se gibanica pekla u dobro zagrejanoj rerni. Peći otprilike pola sata, tačnije sve dok ne porumeni.
Za sladokusce tu je namaz Snežane Milovanović koji se priprema lako, tako što se (natopljeni) indijski orasi, urme i avokado umute u blenderu.
Ko voli može da doda i kakao.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.