vodnjikaFoto: Sutterstock/edchechine

Vodnjika je stari zaboravljeni napitak koji se sprema od jesenjih plodova kao što su: divlja jabuka i kruška, mušmule, šipurak, dunja i drugih. Ovo osvežavajuće piće kiselkasto-slatkastog ukusa puno je vitamina i drugih lekovitih svojstava, pa je kao takvo odličan izbor za hladne mesece u kojima dominiraju virusi i prehlade.

 

Vodnjika spremljena po receptu koji danas delimo sa vama sadrži vrlo malo alkohola, pa je mogu konzumirati i deca, a njen ukus možete obogatiti i drugim voćem po želji poput trnjine, drenjine i slično. Evo kako ovaj drevni lekoviti napitak možete pripremiti za sebe i svoju porodicu:

Vodnjika

Sastojci:

  • 5 kg divljih krušaka
  • 5 kg divljih jabuka
  • 5 kg mušmula
  • 3 kg šipurka
  • 1 kg suvih šljiva
  • 4 dunje
  • 200 g zrna kleke
  • 50 litara vode
Vodnjika - zaboravljeni stari napitak osvežavajućeg ukusa koji je odličan za jačanje imuniteta 1
Foto: Shutterstock/Dmitriy Kandinskiy

Priprema:

  1. U čisto i suvo bure složite voće koje ste prethodno oprali i očistili. Redosled slaganja voća i dinamiku treba prilagoditi sezoni kada stiže, odnosno kada se bere. Zbog toga se vodnjika najčešće ostavlja tokom nekoliko sedmica u periodu oktobra i novembra.
  2. Voće prelijte vodom, prekrijte plastičnom mrežom i pritisnite nečim težim, kao kad ostavljate kupus.
  3. Ostavite bure da vodnjika zri, okvirno 35-40 dana, a u međuvremenu možete dodati voće koje niste odmah dodali.
  4. Nakon toga vodnjiku možete početi da konzumirate, tako što ćete je procediti i zasladiti medom, po želji. Uživajte u ovom zdravom i ukusnom napitku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari