vrste hraneFoto: Shutterstock/Kmpzzz

Nova godina često donosi nove zdravstvene ciljeve, a gubitak težine je obično na vrhu liste. Ako planirate da smršate ove godine, visceralna masnoća može biti od posebnog značaja. Ova vrsta masnoće, koja okružuje vitalne organe, može značajno povećati rizik od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih, piše Index.hr.

Iako su vežbanje i uravnotežen način života nesumnjivo važni za ukupni gubitak težine, ishrana takođe igra ključnu ulogu. Važno je znati koju hranu treba izbegavati, jer to može napraviti veliku razliku.

Kada je u pitanju visceralna masnoća, nutricionista Krutika Nanavati upozorava na nekoliko posebno štetnih vrsta hrane.

Tri vrste hrane koje povećavaju viscelarnu masnoću:

1. Kupovni voćni jogurt

Jogurt je često odličan, zdrav izbor za doručak. Međutim, kupovne varijante sa ukusom nose odeređene rizike. Jogurti sa ukusom su često puni dodatog šećera i veštačkih aroma koji podižu nivo insulina i podstiču skladištenje masti. „Odaberite običan grčki jogurt i zasladite ga cimetom ili svežim voćem“, izjavila je Nanavati za SheFinds.

Tri vrste hrane koje uzrokuju viscelarnu masnoću, prema nutricionistkinji 1
Foto: Shutterstock/New Africa

2. Instant nudle

Iako su instant nudle praktična opcija, vreme i trud koje uštedite tokom prireme možete platiti zdravstvenim posledicama, tvrdi Nanavati. Ona objašnjava da instant rezanci često sadrže TBHK – konzervans povezan sa oksidativnim stresom i akumulacijom masti. „Zamenite ih testeninom od celog zrna ili sočiva ili pripremite rezance od tikvica za lakši obrok“, predlaže nutricionistkinja.

3. Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači se često smatraju zdravijom alternativom šećeru. Međutim, dok prekomerna konzumacija prerađenog šećera nije dobra ideja, to ne znači da veštačke verzije ne dolaze sa svojim rizicima. Prema Nanavati, veštački zaslađivači mogu poremetiti mikrobiotu creva, koja igra ključnu ulogu u skladištenju masti i metaboličkom zdravlju. „Oni takođe zbunjuju prirodne signale gladi vašeg tela, što može dovesti do prejedanja“, objašnjava Nanavati. Umesto toga, ona preporučuje prirodne opcije poput stevije ili meda.

Prilagođavanjem ishrane i svesnim odabirom namirnica možemo značajno uticati na smanjenje visceralne masti i poboljšati opšte zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari