Iako je sok uživan širom sveta, ovo piće izaziva podeljena mišljenja. Kada je reč o njegovoj zdravoj strani, mnogi ljudi imaju različite stavove. Neki tvrde da je prepun šećera, dok drugi ističu njegov visok sadržaj hranljivih materija.
Healthiest je izdvojio tri najzdravija soka, kada je obrazložio zašto su toliko korisni za zdravlje.
Sok od brisnice
Sok od brusnice ima kiselkast ukus, svetlo crvene je boje, i nudi mnoge koristi. Poznat je po svojoj sposobnosti da štiti od infekcija mokraćnog sistema (IMU). Iako istraživanja o ovom efektu nisu ujedinjena, nedavni pregled pokazao je da je pijenje soka od brusnice smanjilo rizik od IMU za 32,5%.
Ovaj sok je takođe bogat antioksidansima, uključujući antocijanine, flavonole, procijanidine, i vitamine C i E, koji mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Sok od paradajza
Sok od paradajza je posebno bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji podržava apsorpciju gvožđa i promoviše zdravlje kože i imuniteta.
Takođe je dobar izvor likopena, karotenoida i antioksidanta koji paradajzu daje crvenu boju. U stvari, 80% unos likopena dolazi iz soka od paradajza, sosa za špagete ili pica sosa.
Likopen može smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. Na primer, jedan pregled povezao je povećani unos likopena sa 13% nižim rizikom od bolesti srca.
Međutim, sok od paradajza može biti vrlo bogat soli, mineralu koji može povećati krvni pritisak ako se konzumira u prekomernim količinama. S obzirom na to da većina ljudi unosi previše soli, pokušajte da odaberete opcije sa niskim sadržajem natrijuma kada je to moguće.
Sok od cvekle
Sok od cvekle je postao popularan u poslednjim godinama zbog svojih povezanih zdravstvenih koristi.
Štaviše, cvekle su odličan izvor betalaina, pigmenata koji cvekli daju duboko crvenu boju. Oni deluju kao snažni antioksidansi, potencijalno smanjujući rizik od bolesti srca, upala i određenih vrsta raka.
Sok od cvekle je takođe bogat neorganskim nitratima, koji su pokazali da poboljšavaju fizičke performanse i smanjuju krvni pritisak i rizik od bolesti srca.
Ipak, imajte na umu da sadržaj neorganskih nitrata u soku od cvekle zavisi od vrste i uslova rasta povrća, kao i od metode obrade.
Pošto sadržaj nitrata nije naveden na većini etiketa, teško je znati u kojoj meri će konzumacija soka od cvekle pružiti koristi povezane sa nitratima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.