Za ovu namirnicu mnogi misle da je zdrava: U ovim slučajevima donosi više štete nego koristi 1Zdrava ishrana, fotografija: Elenadesign on Shutterstock

Ovsene pahuljice sadrže pozamašnu količinu vlakana, što ume da izazove nelagodu u probavnom traktu. Roksana Ehsani, po zanimanju nutricionistkinja, upozorava da „ako imate osetljiv želudac, vlakna u ovsenoj kaši mogu da uzrokuju nadutost i gasove”. Stoga, ako teško podnosite hranu bogatu vlaknima, možda bi trebalo da razmotrite alternative s manje vlakana, prenosi n1info.hr.

Za osobe s celijakijom, važno je da potraže sertifikovan ovas bez glutena, jer običan ovas često ume da bude kontaminiran glutenom.

Važno je takođe obratiti pažnju na ono što dodajete u svoju ovsenu kašu. Dodavanje šećera, poput smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa, može da poveća kalorijski i unos ugljenih hidrata, što može biti problematično za osobe s preddijabetesom ili dijabetesom.

Ehsani ističe da su zapakovane ovsene pahuljice obogaćene ukusima posebno problematične, jer sadrže dodate sastojke i šećere koji mogu da smanje njihovu hranljivu vrednost. Preporučuje kupovinu običnih ovsenih pahuljica i dodavanje svežeg voća, orašastih plodova, semenki i začina poput cimeta kako biste obogatili ukus svoje ovsene kaše.

Dodatno, treba paziti na izbor mleka za pripremu ovsene kaše. Ovsene pahuljice pripremljene s punomasnim mlekom ili pavlakom mogu da povećaju unos zasićenih masti, što nije povoljno za zdravlje srca. Preporučuje se upotreba mleka bez masti ili biljnog mleka kao alternativa.

Uz pravilne odabire i dodatke, ovsene pahuljice mogu biti ukusan i hranljiv obrok za većinu ljudi, ali je važno prilagoditi ih sopstvenim potrebama i osetljivostima, savetuje Eat This.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari