Priča o špagetama kuvara Mike Dajmaka plus recept je sve što vam je potrebno za uživanje za trpezom. Probajte.
Potrebno je:
- Špageti – 500 gr
- puter
- parmezan
Priprema: U mnogim hotelima u Italiji, kada nema supe ili čorbe za početak obroka, on započinje špagetima. Najjednostavnijim. Dakle, samo s puterom, a zaprašeno parmezanom po želji gostiju.
Što se recepta tiče, to bi bilo sve. Nikakva mudrost, dakle, ali iako mnogima ne izgleda tako, mudrost jeste skuvati špagete kako treba.
Evo deset zlatnih pravila kako to preporučuju kraljevi.
Prvo: ne samo što je nužno upotrebiti dubok i veliki lonac, već vode ne sme biti više od tri četvrtine njegove visine.
Drugo: 10:100:1000 što znači da na deset grama soli ide sto grama špageta i hiljadu (jedan litar) grama vode.
Treće: kada voda zavri, vatra se smanji, tek onda doda so pa vodi računa da se ona rastopi.
Četvrto: špageti se dodaju, vatra pojača tako da brzo opet počne da vri. Špageti se ne mešaju kašikom, već isključivo viljuškom.
Peto: kuva se u otklopljenom loncu.
Šesto: da bi bilo skuvano na italijanski način, treba se pridržavati uputstva na kutiji. Najbolje je probati pre nego što se ocedi da bi se eventualno dokuvalo.
Sedmo: pasta se ocedi, ali se uvek sačuva malo vode od kuvanja. Valjaće kod pripreme paste u tiganju, ili za razvodnjavanje preterano gustih sosova.
Osmo: dobro je zagrejati posudu u kojoj će se služiti špageti.
Deveto: pasta se i dalje kuva iako smo je ocedili. Zato je treba brzo začiniti i poslužiti.
Deseto: ako se pripremaju hladni špageti, kuvaju se po svemu na opisan način, ali samo dve trećine preporučenog vremena. U tom slučaju špageti se ocede i rasporede po tanjiru ili činiji, začine s nekoliko kapi maslinovog ulja i puste da se ohlade.
Kada se ohlade (na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru), prelivaju se sosom. Ako se služi kasnije, špageti se poklope plastičnom folijom, čuvaju u frižideru, a sosom prelivaju tek pola sata pre služenja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.