Da li ste znali da su semenke lana na listi 100 najhranjivijih namirnica na visokom devetom mestu?
Glavni razlog su dokazi da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka, moždanog udara i dijabetisa.
Ove semenke sadrže više esencijalne omega-3 masne kiseline zvane alfa-linolenska kiselina (ALA) nego bilo koji drugi biljni izvor, što ih, uprkos maloj veličini, čini supernamirnicom.
Zašto je bolje koristiti mlevene semke?
Mleveni lan se lakše vari i apsorbuje nego cele lanene semenke.
Cele semenke lana imaju iste hranjive vrednosti kao i mlevene, samo su na ovaj način organizmu lakše svarljive i dostupne. Ukoliko jedete cele semenke, one će proći kroz vaš crevni sistem nesvarene, jer naše telo nije sposobno da ih razgradi.
Time niste ništa postigli. Onda kada ih sameljete, olakašavete telu proces njihovog varenja i omogućavate da pokupi sve hranjive materije iz njih, objašnjava nutricionista Ivana Mišić.
View this post on Instagram
Najbolji način za čuvanje ,kako bi se produžilo trajanje , je čuvanje lana u frižideru i zatvorenim posudama.
Drugo rešenje je kupovina celih semena koje neposredno pre upotrebe treba samleti (npr. u mlinu za kafu).
Mleveno seme lana, koje ima orašasti ukus, može se ubaciti u jogurt, med ili ovsene pahuljice, ili posuti na kolače i peciva. Seme lana se ne mora kuvati, a ulje lana se nikada ne kuva.
Da li vi koristite seme lana, i na koji način?
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.