Komorač je važna lekovita, aromatična, začinska i hranljiva biljka.
Sadrži eterično ulje sa terpenom, anetolom, fenhonom, belačevinaste supstance, šećer, sadrži flavonoide i kumarine.
Upotrebljava se za ublažavanje problema digestivnog trakta, zatvora, grčeva, želudačne kiseline, nadutosti, dok seme komorača može da utiče i na rastvaranje kamena u bubregu.
Žvakanje semena otklanja neprijatan zadah, a zahvaljujući antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima, koristi se i u proizvodnji prirodne paste za zube.
Morač pomaže i u skidanju kilograma, tako što smanjuje apetit i ubrzava metabolizam.
Ublažava mučninu i može se koristiti kod upale očiju i grla u vidu tečnosti za ispiranje.
Pomaže i izbacivanju sluzi, a zbog svog antispazmolitičkog dejstva odličan je u lečenju kašlja.
Dobar je za sve bolesti bubrega i bešike.
Priprema čaja od komorača:
- Za kašalj i bronhitis- Pomešati po 25 g listova belog i crnog sleza i morača. Iz ove mešavine uzeti jednu supenu kasiku i preliti sa 2 dl ključale vode i poklopiti, ostaviti 5 minuta, ocediti i piti ga 4-5 puta na dan.
- Kod smetnji organa za varenje- Pomešati po 20g morača,anisa i kima (prethodno isitnjenih u avanu), preliti ključalom vodom i ostaviti 2-3 sata u poklopljenom sudu i piti pre obroka.
- Za mršavljenje, kao dopuna individualnoj dijeti – Po 30g cveta hajdučice, kantriona i morača isitniti i pomešati. 3 supene kašike ove smese kuvati 10min u 500ml vode, prohladjeno procediti i piti 3 puta posle jela
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.