Za šta je sve lekovit komorač, morač ili divlja mirođija? 1Foto: Pixabay/congerdesign

Komorač je važna lekovita, aromatična, začinska i hranljiva biljka.

Sadrži eterično ulje sa terpenom, anetolom, fenhonom, belačevinaste supstance, šećer, sadrži flavonoide i kumarine.

Upotrebljava se za ublažavanje problema digestivnog trakta, zatvora, grčeva, želudačne kiseline, nadutosti, dok seme komorača može da utiče i na rastvaranje kamena u bubregu.

Žvakanje semena otklanja neprijatan zadah, a zahvaljujući antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima, koristi se i u proizvodnji prirodne paste za zube.

Morač pomaže i u skidanju kilograma, tako što smanjuje apetit i ubrzava metabolizam.

Ublažava mučninu i može se koristiti kod upale očiju i grla u vidu tečnosti za ispiranje.

Pomaže i izbacivanju sluzi, a zbog svog antispazmolitičkog dejstva odličan je u lečenju kašlja.

Dobar je za sve bolesti bubrega i bešike.

Priprema čaja od komorača:

  • Za kašalj i bronhitis- Pomešati po 25 g listova belog i crnog sleza i morača. Iz ove mešavine uzeti jednu supenu kasiku i preliti sa 2 dl ključale vode i poklopiti, ostaviti 5 minuta, ocediti i piti ga 4-5 puta na dan.
  • Kod smetnji organa za varenje- Pomešati po 20g morača,anisa i kima (prethodno isitnjenih u avanu), preliti ključalom vodom i ostaviti 2-3 sata u poklopljenom sudu i piti pre obroka.
  • Za mršavljenje, kao dopuna individualnoj dijeti – Po 30g cveta hajdučice, kantriona i morača isitniti i pomešati. 3 supene kašike ove smese kuvati 10min u 500ml vode, prohladjeno procediti i piti 3 puta posle jela

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari