I ovog proleća zeleni travnjaci su prošarani žutim cvetovima maslačka (Taraxacum officinale).
Pored toga maslačak možemo videti po livadama, pašnjacima, vrtovima, šumama.
Višestruka primena ove biljke nežnih, somotskih, žutih cvetova je u ljudskoj upotrebi, počev od mladih listova, preko žutih cvetova pa do korena biljke.
Pored zdravstvenih aspekata maslačka, koji uglavnom poznajemo, hoćemo da skrenemo pažnju da od maslačka može da se napravi vino, rakija, tinktura, sok, salata od lišća, varivo, pekmez.
Cvetovi maslačka mogu da posluže u kozmetičke svrhe za pravljenje sapuna, šampona, ulja za negu lica i tela.
Evo jednog zdravog prolećnog recepta za upotrebu mladih listova maslačka.
Za salatu pomešati mlade listove, rotkvice, sremuš, so, sirće, maslinovo ulje, uz sve to dodati koštunjave plodove oraha, lešnika ili pinjola.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.