Uključivanje ove namirnice u ishranu je jednostavan i efikasan način da poboljšate opšte zdravlje.
Bilo da ovo korenasto povrće jedete kao salatu ili ga pijete kao sok, cvekla je superhrana koja svojim slatkim ukusom nudi mnogo više od običnog kulinarskog užitka.
Bogata je vlaknima, ali je i odličan izvor minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a ovom portfelju ne nedostaje ni mangana, minerala koji podržava zdravlje ćelija i kostiju.
Srce zdravlja
Jedna od istaknutih činjenica u zdravstvenom kartonu ove namirnice je njena sposobnost da podrži zdravlje srca. Bogata nitratima, cvekla pomaže u poboljšanju protoka krvi i snižavanju krvnog pritiska. Nitrati se u telu pretvaraju u azot oksid, koji opušta i širi krvne sudove, podstičući bolju cirkulaciju i smanjujući rizik od hipertenzije. Ako pripadate ovoj drugoj grupi, dnevno konzumiranje soka od cvekle može biti od velike koristi.
Antioksidansi
Visok nivo antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja u ovom povrću može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, koji su povezani sa brojnim hroničnim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.
Bolje varenje
Prema Healthline-u, cvekla je bogata vlaknima, pružajući oko dva do tri grama u svakoj sirovoj porciji od 100 grama. Osim što nas održavaju sitima, vlakna pomažu i kod boljeg probavnog sistema i mogu smanjiti upale i rizik od zdravstvenih stanja poput moždanog udara, pa čak i nekih drugih vrsta raka. Međutim, imajte na umu da ćete ceđenjem soka ukloniti većinu vlakana iz cvekle. Stoga, ako već pokušavate da radite na dobrom varenju, izaberite sirovu cveklu ili je umešajte u smuti.
Bolji sportski učinak
Jedna studija je zaključila da je cvekla odgovorna za povećanu brzinu, odloženi umor i kardiorespiratornu izdržljivost tokom vežbanja. Tome bi mogli da doprinesu već pomenuti nitrati, koji se pretvaraju u azot oksid i povećavaju protok kao i dopremanje kiseonika u tkiva, što konačno omogućava telu da efikasno radi. Pored toga, cvekla takođe pomaže u oporavku nakon intenzivnog vežbanja zbog antioksidanata koje sadrži, prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.