zapečeni karfiolFoto: Shutterstock/Esin Deniz

Zapečeni karfiol sa parmezanom je preukusno zimsko jelo koje se topi u ustima i koje je idealno za porodični ručak.

Zapečeni karfiol je bogato jelo koje ćete voleti čak i ukoliko niste toliki ljubitelj ovog povrća. Zahvaljujući tome što savršeno upija arome drugih sastojaka koji mu se dodaju, karfiol je vrlo pogodna namirnica koja se lako može pripremiti na više načina, a jedan od najboljih je u vidu musake u rerni. U nastavku pogledajte sočan i slastan recept koji smo preuzeli sa sajta Index.hr:

Zapečeni karfiol sa parmezanom

Sastojci:

  • 60 g oštrog brašna
  • 4 velika jajeta, lagano umućena
  • 370 g prezle
  • 1 glavica karfiola, očišćena i isečena na komade od 5 cm
  • 120 ml maslinovog ulja za prženje
  • 1,1 l paradajz sosa
  • 90 g fino rendanog parmezana
  • 230 g mocarele, iseckane na komade
  • so i biber, po ukusu
Zapečeni karfiol sa parmezanom i paradajz sosom: Slasno zimsko jelo iz rerne koje se topi u ustima 1
Foto: Shutterstock/ Elena Shashkina

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite jaja, brašno i prezle u posebne činije i svaku dobro začinite solju i biberom. Parče karfiola prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u jaja, pa u prezle. Ponovite sa ostatkom karfiola.
  2. Zagrejte ulje za prženje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte karfiol da se prži, okrećući do zlatne boje. Prženi karfiol prebacite na papirni ubrus da upije višak ulja.
  3. Nanesite tanak sloj sosa u tepsiju veličine 22×33 cm. Prelijte sos jednom trećinom parmezana. Preko njega rasporedite karfiol i komadiće mocarele. Prelijte polovinom preostalog sosa i pospite preostalom trećinom parmezana. Ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka.
  4. Stavite u rernu i pecite oko 40 minuta dok sir ne dobije zlatnu boju. Ostavite zapečeni karfiol da se ohladi nekoliko minuta pre serviranja. Poslužite uz omiljenu salatu i uživajte! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari