Celer, koji mnogi koriste za pripremu jela, zeljasta je dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korenom i stabljikom. Divlji celer rastao je u evropskim močvarnim područjima, a zatim je uzgojem uspešno kultivisan. U ponudi su beli celer, zeleni i celer s korenom nalik na belu repu, piše living.vecernji.hr.
Ako se uzgaja valja voditi računa o tome da je osetljiv na temperaturu – noćne temperature u zaštićenom prostoru ne bi smele da budu niže od 12 °C, a dnevne više od 20 °C. Uz takve uslove i dobru negu za proizvodnju dobrih presadnica sa 4 – 5 listova potrebno je 10 – 12 nedelja.
Tokom leta vrlo je važna ravnomerno zalivanje, te ako nema padavina, svakih 10 dana treba navodnjavati sa 25 – 35 mm vode. Sve dok se ne zatvore redovi međuredno se kultiviše uz određenu prehranu.
Napomena: Konzumiranje celera pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Celer sadrži aktine ftalide (supstance koje opuštaju arterijske mišiće), koji šire krvne sudove. Izuzetno lekovita biljka koju je dobro jesti sirovu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.