Zasadite celer na terasi: Lepo izgleda i tera insekte 1Celer, fotografija: Milada Vigerova on Unsplash

Celer, koji mnogi koriste za pripremu jela, zeljasta je dvogodišnja biljka s mesnatim vretenastim korenom i stabljikom. Divlji celer rastao je u evropskim močvarnim područjima, a zatim je uzgojem uspešno kultivisan. U ponudi su beli celer, zeleni i celer s korenom nalik na belu repu, piše living.vecernji.hr.

Ako se uzgaja valja voditi računa o tome da je osetljiv na temperaturu –  noćne temperature u zaštićenom prostoru ne bi smele da budu niže od 12 °C, a dnevne više od 20 °C. Uz takve uslove i dobru negu za proizvodnju dobrih presadnica sa 4 – 5 listova potrebno je 10 – 12 nedelja.

Tokom leta vrlo je važna ravnomerno zalivanje, te ako nema padavina, svakih 10 dana treba navodnjavati sa 25 – 35 mm vode. Sve dok se ne zatvore redovi međuredno se kultiviše uz određenu prehranu.

U fazi zadebljanog korena nedostatak vlage može da ima negativnu posledicu, jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitet korena. Celer se mora zalivati tokom cele sezone i ne sme se dozvoliti da tlo presuši. Tokom sušnih razdoblja zalivati s 22 l/m svakoge nedelje.
Celer najbolje uspeva na dubokim propusnim srednje teškim zemljištima, neutralne reakcije (pH 6.5 – 7.5), bogatim humusom i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh. Po potrebi u kisela tla se dodaje vapno pre sađenja. Ako se ostavi da procveta, privući će korisne kukce. Semenke celera su sitne i smeđe sa svetlim žljebovima, snažnog, aromatičnog i pomalo gorkog ukusa.
Primena: Koristi se kao začinsko bilje i kao aromatični dodatak supama, salatama, mesnim i drugim jelima.

Napomena: Konzumiranje celera pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Celer sadrži aktine ftalide (supstance koje opuštaju arterijske mišiće), koji šire krvne sudove. Izuzetno lekovita biljka koju je dobro jesti sirovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari