Kokice odlično idu uz film, a ako ste umereni s puterom i drugim dodacima, mogu da budu relativno zdrava i niskokalorična grickalica. No, bez obzira na to da li pazite na unos kalorija ili ne, kokice koje nikad ne bi trebalo da jedete su one iz mikrotalasne rerne.
Zapakovane u kesu, s dodatim puterom i već posoljene, vrlo su praktične, ali treba da imate na umu da su bogate nezasićenim mastima, natrijumom i različitim štetnim hemikalijama. U nastavku pročitajte razloge zašto jednostavno ne treba da prestanete da kupujete i u potpunosti izbacite iz svoje kuhinje.
Pakovanje je puno hemikalija
Da li ste se ikada zapitali kako sav puter ostaje u pakovanju, a da ne iscuri?
A da li ste čuli za PFA sintetičke hemikalije koje se obično koriste u pakovanju hrane. Proizvođači kokica njima oblažu unutrašnjost kako bi sprečili da veštačka aroma putera procuri i napravi nered.
Neizbežno, te iste hemikalije prodiru i u kokice, a zatim u vaše telo kad ih jedete. Budući da ovim hemikalijama treba neko vreme da se razgrade, one tokom vremena mogu da se nakupljaju u vašoj krvi, piše Centar zdravlja.
Mogu da izazovu bolest poznatu kao “popcorn pluća”
Aroma putera karakteristična za kokice koje se pripremaju u mikrotalsanoj potpuno je lažna i nema veze s njim. Reč je o složenoj hemijskoj mešavini koja često sadrži diacetil, sastojak koji se povezuje sa obliterirajućim bronhiolitisom. Bronhiolitis obliterans ili “popcorn pluća” je stanje u kojem se mali disajni putevi upale, što rezultira čestim kašljem i nedostatkom daha.
Sadrže i puno zasićenih masti
Čak i ako zanemarite sve štetne hemikalije sadržane u pakovanju i veštačke arome, ne možete da zanemarite činjenicu da je većina kokica za mikrotalasnu puna zasićenih masti poput palminog ulja.
Neki brendovi sadrže do 4 grama zasićene masti po porciji, a to je već 20 procenata dnevnog preporučenog unosa. Imajte na umu i da jedna porcija ne znači čitavo pakovanje, nego otprilike jedna trećina. A ko prestaje da jede kokice nakon što pojede samo trećinu?
Sadrže prekomerne količine natrijuma
Masna hrana obično dolazi i uz veliku dozu soli, a kokice za mikrotalasnu nisu izuzetak. Udeo natrijuma razlikuju se zavisno od brenda, ali mnoge kokice za mikrotalsanu sadrže 250-300 mg natrija po porciji, do 15 procenata od preporučene dnevne vrednosti. A uz nešto tako slano, veća je verovatnoća da ćete popiti slatko gazirano piće te tako dodatno povećati unos štetnih materija u organizam.
Lako možete da pripremite zdravije kokice
Možete da izbegnete sav višak hemikalija i kontrolisati količinu masnoća i natrijuma koje unosite svojim kokicama tako da preskočite mikrotalasnu i napravite ih na šporetu.
Sve što vam treba je tiganj s poklopcem, malo biljnog ulja i kukuruz kokičar. Kad bolje razmislite, potrebno je otprilike jednako vremena koliko je potrebno da kokice budu gotove u mikrotalasnoj. Možda vam se čini teško, ali stvarno to nije. Probajte!
Izvor: n1info.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.