Postoji mnogo razloga zbog kojih treba konzumirati bademovo mleko – ono pre svega predstavlja zdravu i dobru i zamenu za kravlje mleko.
Takođe, sadrži više vitamina i minerala nego sojino ili pirinčano mleko. Bademovo mleko uopšte ne sadrži laktozu, ni kazein, mlečni protein koji kod mnogih ljudi izaziva digestivne poremećaje.
Bademovo mleko je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta mleka. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol.
Sadrži Omega 3 masne kiseline koje su odlične za srce. Sadrži proteine kao i nezasićene masne kiseline, 250 mililitara (ili jedna šolja) sadrži otprilike jedan gram proteina i oko jedan gram dijetalnih vlakana, i oko dva grama ugljenih hidrata i tri grama masti.
Jedna šolja bademovog mleka sadrži 40 kcal , i to zavisi od količine vode koja se stavlja i važi za fabrička mleka.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Domaće bademovo mleko sadrži više kalorija. Sadrži vitamine i minerale kao što su vitamini E i B6, mangan, selen, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, vlakna i fosfor.
Ovo mleko možete i sami da napravite. Potrebno vam je:
- 200g sirovih badema
- 600ml vode
- dobar blender
Bademe ostaviti preko noći u vodi da odstoje. Stavite vodu i bademe u blender i mutite oko dva minuta. Kroz gazu procedite tečnost kako biste bili sigurni da su ljuske ostale van dobijenog mleka.
Ovako napravljeno bademovo mleko može da se čuva do pet dana u frižideru.
Ne treba ga kuvati. Za poboljšanje ukusa mogu se dodati i med, kakao, cimet, vanila ili neki drugi ukusi.
Ostatke ljuske koje su ostale u gazi nemojte bacati već ih možete iskoristiti za ovsenu kašu jer i ljuska ima mnogo vitamina i minerala, za pripremu kolača ili ih možete samleti i od njih napraviti brašno.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.
Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.