Kao nutricionista preporučujem ribu dva puta nedeljno, a evo i zašto!
Glavni savet zdrave ishrane je raznovrsnost prehrambenih namirnicama jer nam ta raznovrsnost omogućava dostupnost u širokom spektru, različitih makro i mikronutritijenata.
Riba je bogata visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima, ali razlog zbog kog najviše insistiram na ribi dva puta nedeljno je kvalitet njene masti, koja sadrži više esencijalnih masnih kiselina, a samim tim i prisustvo vitamina A, D i E rastvorljivih u mastima, koji povoljno utiču na srce, mozak kao i na reprodukciju.
Od rečnih riba najznačajnije su nam šaran, smuđ, pastrmka i kečiga, dok su za naše telo od morskih riba najbolje losos, bakalar, skuša, list, oslić i zubatac.
Danas sam pripremala smuđa sa povrćem. Smuđ je jedna od najvalitetnijih rečnih riba, pomaže kod probave, poboljšava koncentraciju i rad mozga i takođe smanjuje malaksalost.
Reguliše rad hormona, naručito štitne žlezde, ali takođe sadrži antioksidanse i usporava starenje. Na svim ovim benefitima možemo se zahvaliti visokom sadržaju vitamina A, B grupe, E, K, i mineralima kalcijumu, bakru, gvožđu i magnezijumu.
Iako je rečna riba, dosta podseća na morsku pa se samim tim može pripremati i kao morska riba.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.